Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Donderdag 15 oktober 2015

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Topstuk onthuld tijdens nationale Archeologiedagen

De eerste editie van de Nationale Archeologiedagen gaat met het onthullen van een ‘archeologisch topstuk’ donderdag 15 oktober van start. De daaropvolgende dagen, vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag  18 oktober, laten meer dan zeventig organisaties uit de provincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht zien wat er allemaal onder onze voeten verborgen ligt.

Topvondst

Het topstuk dat onthuld gaat worden, komt uit Noord-Holland en is de afgelopen tijd grondig door de Faculteit Archeologie van de Leidse Universiteit onderzocht. Volgens Appels wordt al maanden hartstochtelijk geprobeerd ‘het topstuk geheim te houden’. Met succes tot dusver

Met enige regelmaat stuiten vaklieden tijdens het bewerken van grond voor nieuwbouw op spullen uit een ver verleden. Dan verschijnen er koppen als ‘Archeologische vondsten op het Lakenplein Leiden’ en ‘Een 3,5 meter grote kanon uit de 19 eeuw gevonden’ in de media.

Wat er vervolgens met die spullen gebeurd is in nevelen gehuld. ,,Dat is precies waar de Archeologiedagen voor zijn bedoeld. De vondsten meer ruchtbaarheid geven’’, verklaart Marcia Appels, de woordvoerder van de Nationale Archeologiedagen.

Romeinse lekkernijen

In de regio, van Alphen tot Katwijk, is tijdens het evenement veel te doen. Op 17 en 18 oktober is er een ‘vraag maar raak’ actie op de Faculteit Archeologie in Leiden en een stadswandeling langs historische bouwstijlen van de stad.

In Alphen aan de Rijn is het archeologisch depot van Zuid-Holland geopend. Daar kunnen allerlei bodemschatten van de provincie worden bewonderd. Ook is er een rondleiding in het Archeologiehuis in Alphen.

In Katwijk wordt extra aandacht geschonken aan de historische grens van het Romeinse Rijk die 2000 jaar geleden precies tussen Noordwijk en Katwijk liep.

Op zaterdag 17 oktober is een wandel- en fietsroute van 22 kilometer uitgestippeld die langs drie musea, een aantal kunstwerken en horecagelegenheden waar Romeinse lekkernijen worden aangeboden gaat. Op de site www.archeologiedagen.nl zijn nog meer activiteiten te zien.