Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Woensdag 30 september 2015

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Masterplan Romeinen in Katwijk


De gemeente Katwijk heeft samen met het landschapsarchitectenbureau Parklaan het masterplan 'Romeinen in Katwijk; knooppunt in een wereldrijk' opgesteld. Dit masterplan beslaat de hele gemeente katwijk. Het vormt een leidraad voor nieuwe ontwikkelingen op het gebied van recreatie en toerisme, maar ook een inspiratiebron voor (landschaps)architecten en stedenbouwkundigen.

Er is al enorm veel archeologisch materiaal gevonden dat betrekking heeft op deze periode. De kennis over Castellum Valkenburg is uniek in Europa. Was de Lugnum Dunum, dat in zee is verdwenen, een castellum, een haven of een vuurtoren? 
Katwijk telt drie musea waar de historie van de Romeinen wordt verteld. Er zijn veel bouwactiviteiten gepland in Katwijk; Vliegveld Valkenburg wordt omgevormd tot een woonwijk en de Rijnlandroute wordt verbreed. Genoeg reden om het verhaal van de Romeinen in Katwijk op een samenhangende manier te ontwikkelen en bekender te maken voor een groter publiek. Het doel is om Romeins Katwijk te ontwikkelen als een belangrijke waarde voor de gemeente.

Het masterplan bestaat uit drie lagen;

  • De verhaallijn ‘Knooppunt in een wereldrijk'
  • Drie Romeinse kerngebieden met elk een eigen thema
  • Het Romeinse verhalennetwerk


De verhaallijn ‘Knooppunt in een wereldrijk’ heeft betrekking op de unieke positie van Katwijk in de Romeinse periode; de ligging in de monding van de Romeinse Rijn. Het eindpunt van de Limesgrens op het vasteland van Europa en startpunt voor de Romeinse zeevaarders naar Brittannia en het Middellandse Zeegebied en Rome.

De Romeinse kerngebieden zijn gebieden waarbinnen Romeinse vindplaatsen liggen en waar archeologische informatie beschikbaar is in relatie tot eenzelfde thema. De thema’s zijn te zien als hoofdstukken van het verhaal. Elk kerngebied bevat in ieder geval een eyecather; een plek die het specifieke verhaal van de Romeinen in Katwijk verteld. Voor drie eyecatchers zijn idee schetsen gemaakt virtueel Lugdunum; castellum Valkenburg en de Kwakelwei.

Het masterplan heeft betrekking op ruimtelijke ontwikkelingen, recreatie, toerisme en economie, maar er wordt ook ingegaan op educatie en communicatie.

In 2015 worden de eerste projecten opgestart; de realisering van de eerste 6 rustpunten in het verhalen netwerk, een huisstijl met de vrijheidsstrijder Brinno in de hoofdrol en een haalbaarheidsonderzoek naar drie eyecatchers.