Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Zondag 20 september 2015

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

'Vleermuisbunker' Wassenaarse duinen heropend

De Vleermuisbunker in de Wassenaarse duinen is na acht jaar weer open voor het publiek. Het bijzondere bunkerstelsel is onderdeel van de Atlantikwall, de door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog aangelegde verdedigingslinie. Het Wassenaarse complex met het twee kilometer lange gangenstelsel is na een grondige renovatie weer veilig genoeg voor bezoekers.Komend voorjaar starten de excursies weer.

Tijdens de rondleidingen vertellen vrijwilligers van Staatsbosbeheer over de historische waarde van de Atlantikwall, over de natuurwaarde van dit gebied en de rol die de bunker daarbij speelt. Acht jaar geleden werd de bunker vanwege de slechte staat gesloten voor publiek. In 2007 werd in het dak van een van de ondergrondse gangen een lange scheur ontdekt, waardoor het publiek er niet meer veilig was. Door de inzet van vrijwilligers en steun van diverse fondsen en instellingen, is de bunker hersteld en weer open.

De Vleermuisbunker houdt niet alleen de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend. Ook is het een belangrijke verblijfplaats voor vleermuizen, zoals de zeldzame meervleermuis. Ze houden er hun winterslaap.

Meer informatie:

www.geschiedenisvanzuidholland.nl

http://www.vleermuisbunker.nl/