Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Dinsdag 28 juli 2015

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Cultuurhistorisch belangrijke parken beter beheren

Kasteel Duivenvoorden in Voorschoten, De Keukenhof in Lisse, Huis ter Weegen in Sassenheim en Oud-Poelgeest in Oegstgeest hebben één ding gemeen. Ze zijn ontworpen door een telg van de Zocherfamilie.

De Provincie Zuid-Holland heeft samen met Voorschoten, Wassenaar en andere gemeenten laten het Erfgoedhuis Zuid-Holland onderzoek doen naar de kenmerken van 25 parken die door een van de leden van de Zocherfamilie zijn ontworpen. Op basis daarvan wordt een handboek opgesteld met tips voor eigenaars en beheerders over hoe ze het perk op de juiste wijze moeten beheren. Het is van belang dat de voor Zocher zo karakteristieke kenmerken niet verloren gaan.

Zo’n honderdvijftig jaar lang drukte vier generaties van de familie Zocher hun stempel op het grootste deel van de Zuid-Hollandse in landschapsstijl aangelegde parken. Vanaf het eind van de 18e tot het begin van de 20ste eeuw was het modieus parken aan te leggen in de romantische stijl die zich kenmerkt door slingerpaden, weidse vergezichten en ruime waterpartijen. Vanwege de hoge cultuurhistorische waarde zijn de parken vaak beschermd als rijksmonument. 

Het handboek zal in 2016 gereed komen.

Bron: Leidsch Dagblad 22 juli 2015


http://www.leidschdagblad.nl