Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Dinsdag 7 juni 2016

Rijksmuseum van Oudheden

Rijksmuseum van Oudheden Nieuwsbrief 7 juni 2016

De presentatie Archeologie uit je achtertuin bestaat uit een tien meter lange ladenkast met daarin de meest uiteenlopende archeologische vondsten uit meer dan 120 Nederlandse gemeenten. Uit elke gemeente is één object te zien. U vindt de meterslange ladenkast op de vaste tentoonstelling Archeologie van Nederland.
In elke Nederlandse gemeente zijn archeologische objecten gevonden: op akkers, bouwplaatsen, in stadscentra, parken en in achtertuinen. De voorwerpen in de ladenkast variëren van vuurstenen gereedschappen tot Romeinse sieraden en pijpenkopjes uit de moderne tijd. Elk object vertelt een bijzonder verhaal uit de geschiedenis van de gemeente, en samen tonen ze de enorme diversiteit van de Nederlandse archeologie.

De rijkdom van de Nederlandse archeologie komt u tegemoet bij het openen van de laatjes. U ziet bijvoorbeeld een Spaanse kanonskogel uit de Tachtigjarige Oorlog (ca. 1573) die in Alkmaar is gevonden. Van Texel komt een luizenkam van een zeeman (uit ca. 1740) en Den Haag leverde een Delfts blauw tegeltje met een ooievaar uit ca. 1650. Andere blikvangers zijn een bronzen applique (een soort versiering) uit Maastricht en een zegelstempel uit Rotterdam. Op de applique (gemaakt tussen 100 en 250) staat Silenus, een metgezel van de Griekse god Dionysos. De achttiende-eeuwse zegelstempel laat de Romeinse godin Salus zien, de verpersoonlijking van welzijn en welvaart.

Zie voor meer informatie de volledige tekst van de Nieuwsbrief op onderstaande link.

www.rmo.nl/07-06-2016