Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Vrijdag 21 oktober 2022

Provincie Zuid-Holland

Tiendelige filmserie 'Verhalen van Hollands Buiten'.

Wie woonden en werkten er op de buitenplaatsen van de Landgoederenzone, wie doen dat nu nog? Wat was en is hun aandeel aan het beheer en behoud van deze plekken? Hoe ervaren zij dat? Bekijk het in de tiendelige filmserie 'Verhalen van Hollands Buiten'.

Verspreid over het eeuwenoude binnenduinlandschap langs de Hollandse kustlijn, tussen Hillegom en het Westland, liggen tientallen landgoederen en buitenplaatsen. Veel van deze buitenplaatsen dateren uit de Gouden Eeuw, toen rijke Hollandse handelaren zich een zomerverblijf buiten de stad konden veroorloven, maar bij sommige gaat de geschiedenis veel langer terug.

Veel van de landgoederen die hier ooit hebben gelegen zijn verdwenen. De landgoederen en buitenplaatsen die hier nog wel liggen vertellen uiteenlopende verhalen over de geschiedenis van ons land. In de loop der eeuwen is er wel veel veranderd. Niet alleen zijn de landgoederen meermaals van vorm en eigenaar verwisseld, de meeste hebben ook niet meer hun oorspronkelijke functie.

Volg de tiendelige serie films over het beheer van buitenplaatsen en landgoederen in de Landgoederenzone. De films belichten bijzondere verhalen, vaak verteld door de ogen van direct betrokkenen. Elke film heeft een andere insteek, het zijn de verhalen van de tuinbaas, de huishoudster, de buurtbewoner.

Link naar het overzicht van de tien films