Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Zaterdag 24 september 2022

Provincie Zuid-Holland

Bezoek gerestaureerd Landgoed Keukenhof: rijksmonumenten in een groene oase.

Landgoed Keukenhof viert vandaag, 9 september 2022, dat vrijwel alle grote restauraties zijn afgerond. Maar liefst 9 rijksmonumenten zijn gerestaureerd, zowel gebouwen als groene elementen. Sinds 2014 heeft de provincie daartoe €1,25 miljoen aan subsidies verstrekt. Willy de Zoete, gedeputeerde voor Zuid-Holland opende de feestelijke bijeenkomst samen met Jeroen Duyster van Keukenhof. De gedeputeerde legde daarbij de laatste hand aan de werkzaamheden door het planten van een bijzondere klimaatbestendige boom.

Willy de Zoete: “Het is goed om te zien dat het landgoed met al zijn rijksmonumenten nu in zo’n mooie staat is. Dit alles met dank aan de inspanningen van de Stichting Graaf Carel van Lynden, alle vakmensen en de vrijwilligers die hierbij betrokken zijn geweest. Onze bijdrage aan deze restauraties is meer dan goed besteed. Bezoekers kunnen nu genieten van deze bijzondere parel binnen de Landgoederenzone.”

Het in Lisse gelegen landgoed vormt een fraai geheel bestaande uit het kasteel met onder andere een koetshuis, washuisje, boerderij, Zwitsers speelhuis en jagershuis. Omringd door een mooi landgoed met historische tuinmuren en kassen en een bijbehorend bos. In het landgoed hebben 16 afzonderlijke onderdelen de status van rijksmonument. Bijzonder is dat aan een aantal restauraties leerlingen van Restauratie Opleidingsprojecten hebben meegewerkt. De provincie vindt het erg belangrijk dat het restauratievak wordt doorgegeven aan nieuwe generaties.

Landgoed Keukenhof is dagelijks vrij toegankelijk. Door het jaar heen zijn er diverse evenementen. Het kasteel is af en toe van binnen te bezichtigen, zoals op Open Monumentendag (dit jaar op 10 september) en op de Dag van het Kasteel. Het koetshuis en de hofboerderij zijn geschikt voor verhuur en evenementen. In Restaurant de Hofboerderij kan wat gegeten en gedronken worden.

Het landgoed is onderdeel van de erfgoedlijn Landgoederenzone van de provincie Zuid-Holland. Dit parelsnoer van prachtige buitenplaatsen en landgoederen loopt langs de binnenduinrand van het Westland tot aan de grens met Noord-Holland. Door het verstrekken van subsidies zijn veel van deze historische buitenplaatsen in hun oude glorie hersteld en zijn zij te bezoeken door het publiek. Zij vormen voor huidige en toekomstige generaties de groene longen van onze drukke provincie.