Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Maandag 24 januari 2022

Provincie Zuid-Holland

Jaagpaden in Zuid-Holland

Wist je dat de uit de 17e eeuw daterende trekvaarten mét jaagpaden nog steeds op veel plekken herkenbaar zijn in ons Zuid-Hollandse landschap? Deze trekvaarten zijn aangelegd in de 17e eeuw om op een efficiënte manier personen en goederen over het water te vervoeren tussen de Hollandse steden. Naast de trekvaarten liepen jaagpaden. Dit waren met zand en puin verharde paden die langs een vaart liepen. Ze werden gebruikt door paarden die de trekschuiten voorttrokken. De trekpaarden zijn inmiddels uit ons landschap verdwenen, maar de jaagpaden willen we graag behouden. Veel van deze jaagpaden zijn nu nog in gebruik als fiets- en wandelpad of als autoweg.

Maak eens een mooie fiets- of wandeltocht over deze historische paden en geniet onderweg van de eeuwenoude jaagbruggen, kilometerpalen, scheepswerven, herbergen en tolhuizen. Je kunt de jaagpaden vinden tussen Leiden-Utrecht, Gouda-Amsterdam, Haarlem-Leiden, langs de Vliet en de Schie. Lees er meer over op: www.hollandswelvaren.nl.  

Rondom de Delflandse trekvaarten, is een overzichtelijke routekaart ontwikkeld: https://puuurmiddendelfland.nl/.../Delflandse-Trekvaarten.... De 150 kilometer aan jaagpaden zijn sinds kort ook opgenomen op de cultuurhistorische kaart van Zuid-Holland! Een unicum! Benieuwd? Kijk eens op: https://pzh.b3p.nl/viewer/app/Cultuur_historische_atlas (onder erfgoedlijn trekvaarten/ jaagpaden).