Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Vrijdag 1 april 2016

Contactgegevens
Martinus Houttuynhof 63
2341 PP Oegstgeest
T 071-5154387
E secretaris@historischeverenigingoegstgeest.nl

Oegstgeest, Historische Vereniging Oegstgeest

Drakenzaal Oud-Poelgeest in oude luister hersteld

Op vrijdag 8 april zal de renovatie van de  Drakenzaal van Kasteel Oud-Poelgeest na vier jaar hard werken worden afgesloten door de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, de heer Jaap Smit. 

De Drakenzaal werd rond 1860 ingericht door Gerrit Willink, die toen de eigenaar was van Oud-Poelgeest. Zijn bedoeling was om van deze ruimte met uitzicht op het bos en vijver een mooie eetzaal te maken. Het schilderwerk in de zaal is zeer rijk gedecoreerd. Het polychrome plafond is indrukwekkend, maar dat de wanden en de schouw ook voorzien waren van zoveel bladeren ranken en bloemen werd pas echt duidelijk tijdens de restauratiewerkzaamheden.

Bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed zijn maar drie zalen bekend in de wereld van dit hoge niveau eclectische stijl: deze Drakenzaal, de werkkamer van de baron in Kasteel de Haar bij Utrecht en een zaal in Chateau Sur Mer, Rhode Island bij New York.

De restauratie van de Drakenzaal werd mogelijk gemaakt dankzij financiele bijdragen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, de provincie Zuid-Holland en het Prins Bernhard Cultuurfonds.