Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Vrijdag 25 maart 2016

Contactgegevens
Spanjaarskrocht 110
2211 ER Noordwijkerhout
T 06-83908179
E info@noordwijkerhoutvantoen.nl

Noordwijkerhout, Stichting Noordwijkerhout Van Toen

Bijzondere vondst uit WOII

Bij de verbouwing van hun huis aan de Langevelderlaan, stuitten de bewoners op een kistje achter een paneel. Zeer waarschijnlijk is dit kistje daar verstopt ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De vinders zijn met het kistje naar de stichting Noordwijkerhout Van Toen gegaan.

Het huis waar het kistje is gevonden staat naast het huis met de naam 'de Wra'.  De huizen waren vroeger onderdeel van het oude krankzinnigengesticht Sancta Maria. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was 'de Wra' de uitvalbasis van diverse verzetsgroepen. In 1942 werden strand, duinen maar ook Sancta Maria en omgeving verboden terrein en moest alles ontruimd worden.

In het kistje zitten een aantal voorwerpen uit de oorlog. Voorzitter Abe Bader noemt het een bijzondere vondst. Zo zit er in de kist een exemplaar van de verzetskrant  'Hilversum III'. Het nieuws uit deze krant was afkomstig van de BBC en Radio Oranje. Deze zenders werden stiekem afgeluisterd en het nieuws werd uitgetypt. In eerste instantie werd het nieuws dubbelzijdig gestencild en daarna verspreid. Toen Hilversum III ook in kleur werd uitgegeven ging het stencillen over naar Buijze Pers in Noordwijk.

Wekelijks werd het uitgetypte exemplaar op de fiets van Noordwijkerhout naar Noordwijk gebracht. Hierbij moest de Duitse controlepost bij de tankwal, nabij het gesloopte kasteel Leeuwenhorst, worden gepasseerd. Buijze Pers stencilde de kranten, waarna het verzet voor verspreiding in de streek zorgde. Ook dit gebeurde weer in het geheim.

In de kist liggen ook een leren handschoen en een NSB-ring. In  Noordwijkerhout woonde een familie waarvan drie zoons naar Duitsland zijn gegaan om zich aan te sluiten bij de SS. Zij zijn alle drie gesneuveld in Rusland.
In 1943 is Anton Mussert (oprichter van de NSB) in Noordwijkerhout langs geweest bij de ouders van de drie jongens om hen te condoleren. Omdat er ook een foto in het kistje zit waar zeer waarschijnlijk dit gezin op te zien is, zou deze ring (en handschoen) hier mogelijk mee te maken kunnen hebben.

In het kistje zit verder een brief, ondertekend door de Secretaris-Generaal van het Departement van Binnenlandse Zaken en verstuurd aan alle burgemeesters in Nederland. In de brief staat een oproep aan de burgemeesters om geen medewerking te verlenen aan de Duitsers als deze ingezetenen oproepen voor het verrichten van werkzaamheden ten bate van de Duitsers.
De brief was een perfecte vervalsing, opgesteld door het verzet in Noordwijkerhout.

De eigenaren hebben het kistje aan NoVaTo overhandigd, zodat het toegevoegd kan worden aan de voorwerpen over de Tweede Wereldoorlog in Noordwijkerhout.


Bron: Blik op Noordwijkerhout