Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Zaterdag 25 augustus 2018

Koudekerk, Historisch Genootschap

Nieuwe straatnaam in Koudekerk: J.G. van der Stoopweg

Aan het eind van de Hoogewaard op de plek van de vroegere Agrifirm en de toenmalige buitenplaats Meerwijk verrijzen diverse nieuwe panden op het Industriegebied van Koudekerk. De bedrijfspanden zijn ontsloten door een nieuwe weg. In overleg met de gemeente heeft het HGK een nieuwe straatnaam bedacht: J.G. van der Stoopweg.

Wie was deze Jan George van der Stoop?

In 1799 komt hij ter wereld in Berbice; een Nederlandse kolonie aan de noordkust van Zuid-Amerika (Guyana) met als hoofdstad Nieuw-Amsterdam. 
Als hij in Koudekerk gaat wonen in 1829, staat hij al te boek als rentenier. Hij koopt buitenplaats Meerwijk voor 11.000 gulden. Deze buitenplaats, die al in 1681 bestaat, zal in het midden van de 19de eeuw worden afgebroken. In 1837 laat Jan George een nieuwe kalkbranderij bouwen naast zijn buitenplaats. Deze kalkbranderij met zijn vier karakteristieke schoorstenen, eveneens genaamd Meerwijk, wordt na ca. 130 jaar in 1965 gesloopt. 
In 1840 koopt Jan George ook de pannen-en tegelfabriek ‘Paanderen’ aan de Hoogewaard in Koudekerk die hij zes jaar later weer verkoopt aan de heer Wernink die deze op zijn beurt jaren later weer verkoopt aan de gebroeders Oppelaar.

Naast zijn industriële werkzaamheden is hij ook werkzaam (1833-1847) voor de Koudekerkse gemeente in diverse ambten, zoals gemeenteraadslid, gemeenteontvanger en poldermeester. Na zijn vertrek uit Koudekerk in 1847 vestigt hij zich in Leiden. Als tabakshandelaar overspeelt hij zijn hand en wordt in 1850 failliet verklaard in een juridische zaak die meer dan 10 jaar duurde. Bij zijn overlijden in 1861 was hij gemeenteambtenaar in Leiden.

De afbeelding is een miniatuurportret van ca. 7 x 6 cm. Het laat een jonge Jan George zien aan het begin van de 19de eeuw.