Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Maandag 2 november 2020

Contactgegevens
Archimedesweg 1
2333 CM Leiden
T (071) 306 30 71
E archief@rijnland.net

Hoogheemraadschap van Rijnland

Rijnland 765 jaar

Ontstaan van Rijnland

Het hoogheemraadschap van Rijnland ontstond in de middeleeuwen. Dorpen in de omgeving van de Oude Rijn moesten samenwerken om overtollig water uit de Rijnstreek af te voeren. Dat gebeurde in noordelijke richting, via het Spaarne naar het IJ. In die tijd ontwikkelde het IJ zich tot een zeearm van de Zuiderzee. Om het land tegen het hoge water te beschermen, werd het Spaarne afgedamd (de Spaarndam) en kwam een dijk langs het IJ tot stand (de Spaarndammerdijk).

Charter van 1255
Het oudste stuk in ons eigen archief is een stuk perkament met een verklaring die graaf Willem II van Holland op 11 oktober 1255 bezegelde in Leiden. Met deze charter belooft hij dat er, zonder overleg met de heemraden die er op dat moment waren of die er in de toekomst zouden zijn, geen schutsluis bij de Spaarndam zal worden gelegd, noch dat er bij deze dam en drie andere waterstaatswerken werkzaamheden zouden plaatsvinden. Het charter is overigens geen stichtingsakte van het hoogheemraadschap van Rijnland. Het woord Rijnland komt zelfs niet voor in het charter. Toch werd de gebeurtenis van 11 oktober 1255 altijd al als een belangrijk moment in Rijnlands geschiedenis beschouwd. Dit blijkt ook uit een schilderij dat de dijkgraaf en hoogheemraden in 1655 lieten vervaardigen van de ‘handvestverlening’ van 400 jaar daarvoor.

Zie voor meer informatie website Hoogheemraadschap Rijnland