Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Donderdag 30 april 2020

Contactgegevens
Archimedesweg 1
2333 CM Leiden
T (071) 306 30 71
E archief@rijnland.net

Hoogheemraadschap van Rijnland

Rijnland en de cholera

Nederland is in het verleden vaker getroffen door epidemieën. Ook Rijnland kreeg daarmee te maken. Dat het kantoor gesloten werd, is nog nooit voorgekomen. Altijd probeerde Rijnland zo veel mogelijk door te werken. Ook wanneer de ziekte veel gevaarlijker was dan het huidige coronavirus.

In 1866 heerste in Nederland een cholera-epidemie. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacil en verspreidt zich vooral doordat mensen besmet water gebruiken. Dat wist men toen nog niet, men ging er vanuit dat de ziekte zich verspreidde door bedorven lucht. Van de mensen die cholera kregen ging de helft dood. Gelukkig werd maar een klein deel van de bevolking ziek, maar dat een paar procent van de bevolking van een dorp of stad overleed was niet ongewoon. De mensen waren terecht doodsbang voor de ziekte. Na 1866 hebben zich in Nederland geen grote cholera-epidemieën meer voorgedaan. Dat kwam door maatregelen op het gebied van hygiëne en vooral door aanleg van drinkwaterleidingen.

Ga naar onze website om het volledige artikel van Paul Schevenhoven te lezen in de rubriek 'Uitgelicht'.