Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Vrijdag 28 augustus 2015

Contactgegevens
Archimedesweg 1
2333 CM Leiden
T (071) 306 30 71
E archief@rijnland.net

Hoogheemraadschap van Rijnland

Canon van Rijnland in druk verschenen

In januari 2010 verscheen de Canon van Rijnland op internet. Dertig vensters, dertig momentopnamen van duizend jaar waterstaatsgeschiedenis in het gebied van het hoogheemraadschap van Rijnland. De vensters tonen hoe een grotendeels onbewoond gebied in cultuur gebracht werd en hoe de zorg voor droge voeten zich daar ontwikkelde. De laatste 100 jaar is daar de zorg voor schoon water bijgekomen. De keuze van dertig momentopnamen heeft iets willekeurigs. Op goede gronden zouden andere momenten te bedenken zijn. Belangrijke veranderingen en ontwikkelingen of gebeurtenissen waarvan de gevolgen nog altijd zichtbaar zijn, waren een criterium om een plaats in de canon te krijgen.

Een complete geschiedenis van het hoogheemraadschap van Rijnland is te vinden in twee helder geschreven en prachtig geïllustreerde boeken. In 2002 verscheen van de hand van Ludy Giebels Hollands water. Hierin wordt de geschiedenis van Rijnland na 1857 beschreven. Vier jaar later verscheen Waterstaat in stedenland, de geschiedenis van het hoogheemraadschap vóór 1857, geschreven door Milja van Tielhof en Petra J.E.M. van Dam. De teksten van de canon zijn voor een groot deel op de inhoud van deze boeken gebaseerd.

Vijf jaar na de publicatie van de Canon van Rijnland op internet is deze nu ook in boekvorm verschenen. De door Primavera Pers te Leiden uitgegeven canon is te koop bij de boekhandel.