Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Maandag 9 januari 2017

Historische Vereniging Oud Leiden

Competitie Publieksprijs HVOL van start

Alle inwoners van de Leidse regio, de Rijn- en Veenstreek en de Duin- en Bollenstreek kunnen vanaf nu een activiteit nomineren die plaats had tussen 1 januari 2012 en 31 december 2016. Voorzitter Rogier van der Sande, Leidenaar en in het dagelijks leven gedeputeerde voor de provincie Zuid-Holland, kijkt uit naar de inzendingen.

De andere juryleden zijn journalist Gijsbert van Es, Leiden Marketing-directeur Martijn Bulthuis, redactiechef Leidsch Dagblad Marijn Kramp en directeur Bart van Mossel van de Leidse Schouwburg en de Stadsgehoorzaal. Omdat de jury zichzelf een beetje ’grijs’ vond, vroeg zij er twee studenten bij: Simone Nieuwenbroek, die geschiedenis studeert aan de Universiteit Leiden en mbo-student maatschappelijke dienstverlening Sjaak Hoek van ROC Leiden.

Iedereen kan een uiting nomineren. Van alles is mogelijk, als er maar een historische component in zit en als het maar eenmalig was. Van der Sande en Nieuwenbroek noemen als voorbeelden: de restauratie van de Meelfabriek, de nagespeelde begrafenis van Diderik van Leyden Gael, een historische roman die in Leiden speelt, de film Goeie Mie Recomposed, de Maskerade van studentensociëteit Minerva tijdens hun lustrum in 2014, het Sieboldjaar 2016. Eind juni sluit de aanmelding en stelt de jury een ’shortlist’ op waarna het publiek op de website van het Leidsch Dagblad op de kandidaten kan stemmen. Op basis van deze internetverkiezing wordt de winnaar bepaald.

Begin november, tijdens de lustrumviering van de HVOL, maakt zij de winnaar bekend. Het Leidsch Dagblad volgt het hele proces op de voet.

Tegelijkertijd met het begin van de publieksprijs stelt de HVOL ook de competitie open voor een wetenschappelijke prijs, die wordt uitgereikt voor het beste historische onderzoek naar Leiden in de afgelopen vijf jaar.

De HVOL ontvangt de nominaties graag op: secretaris@oudleiden.nl

Bron: Wilfred Simons, Leids Dagblad