Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Vrijdag 3 oktober 2014

Historische Vereniging Oud Leiden

Erepenning voor voorzitter Rens Heruer

Op donderdagavond 2 oktober 2014 is de erepenning van de gemeente Leiden uitgereikt aan de voorzitter van de historische vereniging Oud Leiden, Rens Heruer. De erepenning wordt traditiegetrouw aan de vooravond van de viering van Leidens Ontzet toegekend.

Rens Heruer maakte 18 jaar deel uit van het bestuur van de 3 October Vereeniging Leiden. Van 1984 tot 2005. Binnen de vereniging is hij enorm gezichtsbepalend geweest en heeft hij in sterke mate zijn stempel gedrukt. Dit deed hij mede vanuit verscheidende sub-functies, die hij gedurende die lange periode binnen de 3 October Vereeniging Leiden heeft bekleed. Zo was hij Voorzitter van de Optocht- en Taptoecommissie, voorzitter Commissie Haring & Wittebrood en Hutspot en van 2001-2005 plaatsvervangend voorzitter van de vereniging. Vanaf 1994 tot op de dag van vandaag is hij de archivaris van de 3 October Vereeniging Leiden. Daarnaast was hij voorzitter van het bestuur van de Openbare Bibliotheek Leiden, columnist in ‘Het op Zondag’, lid van de jury van de Zilveren Veer, de regionale Leidse Cultuurprijs en lid van de jury van het Rabobank Wensenfonds. Tot slot is hij tegenwoordig voorzitter van de Historische Vereniging Oud Leiden en is hij bestuurslid van de Stichting Dodenherdenking Leiden.

Ook Eric Filemon, schrijver en componist van het Leids Volkslied, ontving de Erepenning. Filemon is bedenker en sinds jaren de motor achter het Minikoraal in Leiden. Al 22 jaar organiseert en leidt hij het Minikoraal. Ooit begonnen in de Groenoordhallen, later in het Van der Werfpark en sinds enkele jaren op de Garenmarkt. Ook afgelopen woensdag wist hij weer duizenden kinderen van de groepen 6,7, en 8 van de basisscholen uit Leiden en omliggende gemeenten voor de viering van Leidens Ontzette enthousiasmeren. Talloze liederen heeft hij geschreven en op muziek gezet om zo de herinnering aan Leidens Ontzet uit 1574 bij de jeugd levendig houden. Eric Filemon kreeg ook grote bekendheid als bestuurslid van de 3 October Vereeniging Leiden. Binnen de vereniging heeft hij een aantal functies bekleed of bekleedt hij nog steeds. Hij was voorzitter van de Lustrumcommissie 2011 en voorzitter van de Optochtcommissie en is thans voorzitter van de Herdenkingscommissie. Daarnaast heeft Eric Filemon zich op tal van maatschappelijke activiteiten verdienstelijk betoond. Zo was hij voorzitter van de Stedenband Leiden Oxford, bestuurslid van de Hockeyclub Alecto in Leiderdorp, voorzitter van de Vrienden van Alecto en actief binnen de korfbalvereniging De Danaïden.


Rens Heruer en Eric Filemon zijn samen de componist en tekstschrijver van het Leids Volkslied, uit het jaar 2000. Een lied dat niet meer is weg te denken uit Leiden.

Met al hun activiteiten zijn ze al jaren ware ambassadeurs voor de stad Leiden en hebben ze bijgedragen aan een positieve beeldvorming van onze stad. Ze hebben de belangen van Leiden en haar inwoners met grote betrokkenheid en toewijding op voortreffelijke wijze gediend en dienen deze nog steeds.