Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Woensdag 24 januari 2024

Erfgoed Leiden en omstreken

Donateurs voor het Nieuwkoopse raadhuis uit 1628

In het dorp Nieuwkoop staat een monumentaal raadhuis uit 1628. Vrij uniek, want in die tijd vergaderden de meeste dorpsbesturen in plaatselijke herbergen. Zij hadden niet het kapitaal om een eigen gebouw neer te zetten. Heer van Nieuwkoop Johan de Bruyn van Buytewech nam het initiatief voor de bouw. Maar ook de Nieuwkoopse gemeenschap droeg flink bij aan de kosten.

In het gemeentearchief van het dorp deden we een bijzondere vondst: een lijst met donateurs en hun schenkingen. Met bedragen van honderd gulden tot tien stuivers. Deze vondst is bijzonder om we niet vaak zo uitgebreid een beschrijving vinden van hoe een groot project, zoals dit raadhuis, gefinancierd is. Daarnaast is archiefmateriaal uit begin 17de eeuw vaak fragmentarisch of inmiddels verloren gegaan.

Buytewech vond het vergaderen in de herberg te kostbaar. De inwoners werden daarvoor te zwaar belast. De heer van Nieuwkoop wilde hieraan paal en perk stellen en nam in 1617 het initiatief voor de bouw van een eigenĀ dorps ofte gemeenlants raethuys. De totale kosten werden begroot op 600 gulden.