Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Zondag 29 januari 2023

Erfgoed Leiden en omgeving

VVDW: funderingen uit 17de eeuw in Noordwijk

Bij archeologisch onderzoek kwamen funderingen van 17de-eeuwse huizen aan het licht! Deze huizen moesten wijken voor de aanleg van de Parallel Boulevard rond 1980. Wie nu over de Parallel Boulevard in Noordwijk aan Zee fietst, ziet aan weerszijden van de straat moderne appartementencomplexen. Niets herinnert meer aan de kleine huizen die hier in de 17e eeuw of zelfs eerder stonden. 

Het archeologisch onderzoek langs de Parallel Boulevard is uitgevoerd tussen september 2021 en januari 2022. Het wegdek ging toen over een lengte van honderden meters open, vanwege de vervanging van het riool. Archeologen keken mee met de werkzaamheden, omdat er resten van de historische bebouwing werden verwacht. En dat bleek terecht!

Resten van huizen
De archeologen zagen delen van muren, kelders, vloeren en gemetselde keldertrappen. Het gaat om resten van de huizen die hier voor de aanleg van de Parallel Boulevard hebben gestaan. De meeste vondsten lagen vlak ten noorden van de kruising met de Noordzeestraat. Deze straat was oorspronkelijk langer en sloot aan op de huidige Schoolstraat. De huizen aan de Noordzeestraat behoorden tot de oudste van het dorp. Dit is goed te zien op de kadastrale minuut uit 1811-1832: op de hoek van de Noorzeestraat en de Schoolstraat zien we hier een groepje huizen dat inmiddels onder het wegdek van de Parallel Boulevard is verdwenen.

Link naar de site van Erfgoed Leiden eo