Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Dinsdag 3 januari 2023

Erfgoed Leiden en omgeving

Openbaarheidsdag 2023

Op de allereerste dag van elk jaar worden archiefstukken openbaar, die voorheen niet of slechts beperkt toegankelijk waren. Voor gemeentelijk en overheidsarchieven gelden wettelijke regels en afspraken. Zo worden geboorteaktes na 100 jaar openbaar, huwelijksaktes na 75 jaar en overlijdensaktes na 50 jaar. Ook voor politiearchieven geldt een termijn van 75 jaar.

Nasleep van de Tweede Wereldoorlog
Na 75 jaar zijn de dag- en nachtrapporten en processen verbaal uit 1947 in te zien. Deze rapporten geven een beeld van het naoorlogse Leiden. De schaarste na de Tweede Wereldoorlog is duidelijk merkbaar door de vele diefstalmeldingen van bonnen voor oa. voedsel, textiel en keukengerei. Maar ook het dossier waarin stukken te lezen zijn over het samenstellen en inrichten van een zuiveringscommissie voor leerkrachten. Leerkrachten, die beschuldigd en ontslagen zijn vanwege nazi-propaganda tijdens hun lessen (inv 1001 toegangsnummer 3318).

Burgerlijke Stand
Voor stamboomonderzoek zijn de archieven van de Burgelijke Stand van belang. Vaak is wel bekend wanneer iemand geboren of overleden is, maar nu kunnen de hisorische aktes worden ingezien. De Burgerlijke Stand van geboorte in het jaar 1922, huwelijksaktes uit 1947 en overlijdensaktes uit 1972 zijn nu in te zien op de studiezaal.

Studentenverenigingen, kerken en bedrijven
Bij particuliere archieven kan bij opname in onze depots afgesproken worden wanneer de archiefstukken voor iedereen in te zien zijn. Denk hierbij aan archieven van kerken, studentenverenigingen en bedrijven. In de overzichtsllijst staan deze archieven genoemd.

Overzicht
Op deze Excel lijst staan de bijna 1000 inventarisnummers van de archieven die openbaar worden. Deze stukken zijn vanaf 2 januari te reserveren via onze website en in onze studiezaal in te zien.