Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Woensdag 30 juni 2021

Erfgoed Leiden en omgeving

Fototentoonstelling 'Leiden en de verdwenen stad'

De stad en het leven in Leiden verandert continu. In de Pieterskerk zijn deze zomer verrassende historische foto’s van Leiden te zien. De fototentoonstelling 'Leiden, de Verdwenen Stad' is een eerste samenwerking tussen de Stichting Pieterskerk Leiden en Erfgoed Leiden en Omstreken. Erfgoed Leiden selecteerde uit de collectie Jan Goedeljee foto’s van bijna onherkenbare plekken in de stad. De uitvergrote glasnegatieven van Goedeljee (1824-1905) zijn haarscherp en laten prachtige details zien van verdwenen locaties. Om een goed vergelijk te maken fotografeerde de Leidse fotograaf Claudia Claas dezelfde plekken in de stad zoals deze nu te zien zijn.

Fotograaf Jan Goedeljee was een pionier in de fotografie in Leiden. Hij leerde zichzelf de fijne kneepjes van het vak. Goedeljee maakte veel portretfoto’s en werd zelfs hoffotograaf van prins Alexander (1851-1884). Hij zou echter ook een groot deel van zijn professionele leven wijden aan stadsfotografie. Goedeljee legde een stad vast die in rap tempo verdween. Soms deed hij dat in opdracht van het stadsbestuur, bijvoorbeeld het vastleggen van de af te breken de stadspoorten, soms uit eigen beweging.