Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Vrijdag 16 oktober 2020

Erfgoed Leiden en omgeving

Duik in Dossier071

Dossier 071 is een nieuw initiatief van Erfgoed Leiden en Omstreken om de politiearchieven uit de oorlogsjaren digitaal toegankelijk te maken. Deze archieven zijn een belangrijke bron voor de reconstructie van de Tweede Wereldoorlog in Leiden. Uiteindelijk zal duidelijk worden wat dagelijks waar gebeurde in de stad en door wie. Iedereen die nieuwsgierig is naar deze geschiedenis kan nu meehelpen.

 ‘Samen met het publiek willen we deze geschiedenis voor de jongere generatie makkelijk toegankelijk maken. We roepen hen dan ook op vooral mee te doen. Ook wordt het archiefmateriaal in een theatervoorstelling van PS Theater gebruikt, zodat de verhalen uit de oorlog voor een breder publiek gaat leven,’ aldus Ariela Netiv, directeur van Erfgoed Leiden. 

Meehelpen vanuit huis
Het tweejarige project start met dag- en nachtrapporten uit 1940. Hierin staan de meldingen, die binnen kwamen op het politiebureau in Leiden. Elke pagina uit deze rapporten is gescand. Aan de vrijwilligers wordt gevraagd om deze scans te lezen en letterlijk in te voeren in een database. Dit kan vanuit huis via www.dossier071.nl Na het invoeren worden tijden, locaties en personen automatisch gezocht en op de digitale plattegrond van Leiden gezet. Zodat iedereen kan ontdekken wat zich waar wanneer heeft afgespeeld en ook nog door wie.