Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Dinsdag 25 juli 2017

Erfgoed Leiden en omgeving

Waar is deze foto gemaakt?

Erfgoed Leiden roept de hulp van Leidenaars in. De organisatie heeft 90.000 foto’s in de collectie waarvan de locatie niet is omschreven. Leidenaars kunnen die foto’s herkennen. We vragen hen: waar is de foto gemaakt, zegt Ellen Gehring van Erfgoed Leiden.

De organisatie heeft zo’n 200.000 afbeeldingen van deze regio in bezit. Bijna de helft daarvan heeft geen adres of plaatsgegevens. Een ander probleem is dat adressen in de loop der jaren zijn veranderd of niet meer bestaan, waardoor de gegevens niet meer kloppen. Het toevoegen van locaties is zoveel werk dat we het niet allemaal zelf kunnen. Daarom hebben we de hulp van alle inwoners ingeschakeld, zegt Gehring. Erfgoed Leiden heeft hiervoor een onlineprogramma ontwikkeld om historische foto’s op een kaart te plaatsen, Lens op Leiden.

De app werkt als volgt: je krijgt een oude foto te zien en koppelt deze aan een locatie op de plattegrond. Ook het camerastandpunt kun je bepalen. Wie tevreden is, slaat de locatie op en gaat door naar de volgende foto. Op het moment bevat de app drieduizend foto’s. Als die allemaal zijn gelokaliseerd, worden er weer nieuwe toegevoegd.

Onze eigen mensen hebben het getest. Die vonden het superleuk en verslavend om te doen, zegt Gehring. Je ziet bekende plekken voorbijkomen die er vroeger heel anders uitzagen. Je krijgt een mooi tijdsbeeld van je stad.
Wanneer twee mensen een foto dezelfde plek hebben toegekend, worden de gegevens automatisch overgenomen in de database van Erfgoed Leiden. De foto wordt vervolgens uit de app gehaald. Anders doen mensen werk dat niet perse nodig is.
Erfgoed Leiden hoopt in de toekomst al haar collecties aan elkaar te koppelen, zodat die voor de gebruiker als één grote database te gebruiken zijn. Nu kan het lastig zijn om iets te vinden. De gegevens die via Lens op Leiden worden binnengehaald, moeten helpen om het zoeken uiteindelijk een stuk makkelijker maken. We willen dat je straks via een kaart op bijvoorbeeld je huis kan klikken en alle informatie erover kan vinden die beschikbaar is. Niet alleen informatie over archeologie, maar ook of het een monument is en wie er gewoond heeft.

Natuurlijk is Erfgoed Leiden blij met hulp, maar dat is niet het enige doel van de app. Woordvoerder Annelies Spanhaak van Erfgoed Leiden: We willen mensen toegang bieden tot onze foto’s en kennis laten maken met onze collectie. Ze moeten er een beetje mee gaan spelen.

Meer informatie over dit programma en meehelpen zoeken: erfgoedleiden.nl/lens-op-leiden.

Bron: Leidsch Dagblad