Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
Woensdag 13 januari 2016

Erfgoed Leiden en omgeving

Digitale afbeeeldingen Erfgoed Leiden en Omstreken gratis

Erfgoed Leiden en Omstreken (ELO) stelt honderdduizenden digitale afbeeldingen van haar collecties gratis open.  Downloadbaar zijn alleen die afbeeldingen waar geen auteursrecht op zit of auteursrechthebbenden geen bezwaar hebben tegen openstelling. Een ware schatkamer gevuld met foto’s, prenten en tekeningen.

Van Afbeelding naar Verbeelding

Erfgoed Leiden en Omstreken ziet het als haar opdracht om bronnen te beheren en deze met een zo groot mogelijk publiek te delen. Met ‘ons’ erfgoed kan veel meer dan je denkt. Laat je inspireren door de collectie van Erfgoed Leiden en Omstreken. Ontwerp design behang van de Atlas Blaeu of print een lamp in 3D in de vorm van inheems aardewerk.

Masterclass Casper Faassen

Ook jongeren worden geïnspireerd door de ELO collectie. In samenwerking met gerenommeerd kunstenaar Casper Faassen en het Da Vinci College, wordt een lestraject (start 12 januari)  georganiseerd waarin de collectie van ELO tot de verbeelding spreekt.

Het lestraject start met een masterclass van Casper Faassen in zijn atelier voor een klas leerlingen van 5 VWO, die tekenen als examenvak hebben. Hij vertelt aan de hand van beeldmateriaal hoe zijn werk tot stand komt en hoe hij wordt geïnspireerd door schilderijen, verhalen en door historisch beeldmateriaal. Daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag met een opdracht van Casper Faassen. Zij krijgen een rondleiding bij ELO en kiezen dan een digitale gratis downloadbare afbeelding van de erfgoedcollectie als inspiratiebron. De kunstwerken worden medio maart 2016 geëxposeerd en krijgen een persoonlijke evaluatie van de kunstenaar.

Wilt u de vorderingen volgen van de leerlingen, kijk dan op instagram, #masterclass #casperfaassen #erfgoedleidenenomstreken #davincicollege #expositie.

Hoe werkt het?

Voor de gratis en downloadbare afbeeldingen ga naar www.erfgoedleiden.nl:

Kijk in collecties en/of Schatkamer, kies de afbeelding, ga op de afbeelding staan en klik in de oranje balk op ‘download afbeelding’.
Wanneer er geen mogelijkheid is om een afbeelding te downloaden dan betreft het een afbeelding met auteursrecht.