Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
 

Merovechpark in Rijnsburg

Op vrijdag 11 september 2020 werd het Merovechpark in Rijnsburg geopend. Een filmpje geeft een impressie van de feestelijke opening van het nieuw aangelegde park in de nieuwbouwwijk De Horn, dat boven op een grafveld uit de Merovingische periode ligt. Het grafveld was tussen 550-700 in gebruik en in 1911 werden de eerste vondsten gedaan – het was toen nog een tuinbouwgebied. Meer over de geschiedenis van het grafveld leest u in ‘Het Merovingische grafveld in Rijnsburg. Kralen met een verhaal.’

www.allesoverkatwijk.nl/nieuws/algemeen/60567/opening-merovingpark-in-beeld

Link naar het artikel

Het oude gerecht in Warmond

Een nauwkeurige speurtocht naar de geschiedenis van de Warmondse galgwerf, zoals een galgenveld ook wel werd genoemd, leidt tot de precieze locatie. De geschiedenis begint in 1402 en de schrijver schetst een goed beeld van de rechtspraktijk van de late middeleeuwen en vroegmoderne tijd in Warmond. Het ontbreken van een belangrijk archief, dat van de schout tussen ca. 1400 en 1575 wordt goedgemaakt door het gebruik van andere bronnen en van de algemene historische studies.

Link naar het artikel

Zoetermeerse Smokkelaars

Een simpele ansichtkaart uit Zoetermeer van een militair, A.W. de Wolf, aan zijn familie in Amsterdam geschreven op 17 mei 1918. Het was de aanleiding om te onderzoeken waarom diens Detachement 1e Comp(agnie). Wielr(ijders) in Zoetermeer verbleef. De auteur schreef een spannend stukje geschiedenis over de smokkel van granen, zuivel, vlees enzovoort op een moment van nijpende tekorten aan levensmiddelen in het neutrale Nederland. Op soepele wijze wordt deze lokale geschiedenis geplaatst in de geschiedenis van Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Link naar het artikel