Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
 

Het Haagsche Schouw is een brug (met een hotel ernaast) over de Rijn in Leiden. Vroeger verbond hier een veer (een ‘schouw’) de ambachten Oegstgeest en Voorschoten. Meer dan dat: het was eeuwenlang een belangrijke schakel in de verbinding tussen Den Haag en Haarlem.
Frits van Ooststroom schetst de geschiedenis van Het Haagsche Schouw. Hij gaat terug tot de dertiende eeuw, toen Doede van Voorhout het veer- en tolrecht over de Rijn bezat. Via overerving kwam dat recht in handen van de familie Van Wassenaer van Duivenvoorde. Die bleef tot 1857 eigenaar en inde daarmee ook de rechten om hier de Rijn over te steken. Het Haagsche Schouw was overigens ook bekend vanwege de harddraverijen bij de uitspanning, de voorloper van het hotel.
Al in 1628 werd geopperd hier een brug te maken. Pas in de Bataafse Tijd werd de knoop doorgehakt: in 1802 werd de eerste brug geopend.
In 1915 kocht de staat brug en tolrecht. Die wilde een brede en sterkere brug aanleggen, voor de tramlijn van Leiden naar Den Haag. Het duurde nog een jaar of tien voordat die er kwam. Tijdens de meidagen van 1940 is hier nog behoorlijk gevochten, vandaar het oorlogsmonument bij de brug. De huidige brug dateert van 1995.

Link naar het artikel

Mark Ruis is een historicus uit Katwijk met een voorliefde voor de plaatselijk historie en met name onder andere de geschiedenis van het voormalig kasteel ‘Het Sant’. Ruis publiceert en houdt lezingen over tal van lokale onderwerpen met historische achtergronden.

Mark Ruis beschrijft hoe een gevelsteen uit Voorschoten uiteindelijk in een bescheiden hoekje van de binnentuin van het Heerenhuis aan de Katwijkse Overrijn terecht is gekomen. De in het Latijn geschreven gevelsteen uit 1722, verwijst naar  Jan Gerard, Baron van Wassenaar, die in 1707 eigenaar van de toenmalige buitenplaats Rosenburg in Voorschoten was geworden. Ruis vertelt in het kort over de geschiedenis van het voormalige kasteel Rosenburg, de verwoesting, het verval en de herbouw tot een waar woonpaleis. Hij besluit met de reis van de gevelsteen naar de laatste bestemming in Katwijk.

Link naar het artikel