Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
 

Het onderwerp van het minisymposium was Archeologie in Rijnland. Drie archeologen met elk hun eigen specialisatie gingen in op enkele bijzondere onderwerpen, geplaatst in de context van onze regio Rijnland. De onderwerpen reikten van de vroege middeleeuwen tot in de 20ste eeuw.
We namen die middag ook afscheid van onze hoofdredacteur Cor Smit. 

 Menno Dijkstra (archeologie van de vroege en volle middeleeuwen) ging in op de nederzettingsgeschiedenis van Rijnland in de middeleeuwen, Roos van Oosten (middeleeuwse en urbane archeologie) vertelde over afvalverwerking in steden en Ruurd Kok (archeoloog) sprak over zijn onderzoek naar de resten en sporen van de Tweede Wereldoorlog. De achterliggende vragen waren welke kennis hun specialisaties opleveren en hoe deze kennis onze historische kennis aanvult. 

Een ambacht aan de Rijnmond Valkenburg en Katwijk in de Middeleeuwen is een eerbetoon aan de betrokken en competente streekhistoricus en amateurarcheoloog Dik Parlevliet. Het boek is het tekstdeel bij zijn Historische Atlas van Katwijk en Valkenburg, de middeleeuwen (500-1500). In Een ambacht aan de Rijnmond komen heel veel aspecten van de geschiedenis van het ambacht aan bod. Het bestuur van de Hof Valkenburg wordt uiteengezet, het gebied van het ambacht met de nederzettingen, rivieren en stroompjes, dijken en wegen, enzovoorts worden beschreven. Ook aan bod komen kerkgebouwen, boerderijen en landgoederen, de economische situatie van het gebied evenals de standen en het bestuurssysteem. Kortom een rijk boek en waardevol naslagwerk voor de toekomst en een voorbeeld voor eenieder die zich graag verdiept in de geschiedenis van het eigen dorp of regio.

Link naar het programma