Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
 

Brief van Petrus Cornelisz Koninck, pastoor

In een gefingeerde brief aan zijn bisschop vertelt de pastoor van Zoetermeer op 3 oktober 1574 over de rampzalige ontwikkelingen  die hij vanaf zijn aantreden in 1569 in de parochie Zoetermeer en Zegwaart had meegemaakt. Zijn kerk op de hoek van de Dorpsstraat en Delftsewallen was ontheiligd en geplunderd door lokale calvinisten en de pastoor moest met zijn kapelaan halsoverkop vertrekken uit zijn parochie. Het artikel biedt een lokaal perspectief op de vroege jaren van de Opstand, die ook voor de dorpen op het platteland rond steden als Leiden en Haarlem ingrijpende gevolgen had.

Klik hier voor de link naar het artikel

Sint Isidorus. De Bloemist-knechtsvereeniging, 1-2

Arie in 't Veld beschrijft op basis van de notulen van de vakbond Sint Isidorus voor bloemistknechten hoe men in het begin van de twintigste eeuw streed voor een beter loon, voor korter werken op de zaterdag, men tegen de adviezen van de pastoor inging, maar niet voor ´rooien´ wilden worden aangezien en een enkele keer ook gesteund werd door enkele werkgevers. Na 1920 kwam de overlegtafel in de plaats van stakingen.

Klik hier voor de link naar het artikel

Musea in Rijnland 2: het Historisch Museum Hazerswoude

Aan de Dorpsstraat 66p van het landelijke Hazerswoude, in de middeleeuwen bekend als Aduardswoude, ligt een vroeg zeventiende-eeuwse boerderij. Daarin bevindt zich het Historisch Museum Hazerswoude waar al meer dan veertig jaar tentoonstellingen worden georganiseerd over de geschiedenis van Hazerswoude.

Klik hier voor de link naar het artikel

Het Reeuwijkse land. De landschapsgeschiedenis van een 'merkwaardig' gebied.

De Reeuwijkse plassen zijn nationaal bekend. Het gebied kreeg door de specifieke ligging met verschillende ontwikkelingen te maken.

Klik hier voor de link naar het artikel