Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.

Nieuws

Plaquette aan gevel voormalig woonhuis Lucretia van Merken 

31 okt 2024 - De Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL) wil de toneelschrijver Lucretia van Merken blijvend eren met een plaquette aan de gevel van Rapenburg 41, waar zij in 1789 is gestorven. Zij schreef Het beleg der stad Leyden in 1774 speciaal voor het tweede eeuwfeest van Leidens Ontzet. Deze plaquette werd op woensdag 30 oktober onthuld door Lidewij Gerits en Maaike Damen, die respectievelijk Elisabeth van der Werf en Magdalena Moons speelden in het toneelstuk Beleg dat de afgelopen weken vijfmaal in de Leidse schouwburg is opgevoerd. De HVOL voerde bij de viering van 450 jaar Leidens Ontzet Beleg uit, de bewerking en hertaling van een toneelstuk uit 1774. Lucretia van Merken (1721-1789) schreef Het beleg der stad Leyden in 1774 speciaal voor het tweede eeuwfeest van Leidens Ontzet. Magdalena Moons en Elisabeth van der Werf, de burgemeestersdochter, spelen daarin de hoofdrollen. Het stuk werd tot ver in de 19de eeuw uitgevoerd in de Leidse Schouwburg. In haar tijd was Lucretia zo beroemd als toneelschrijver dat zij de bijnaam ‘vrouwelijke Vondel’ had gekregen. Ook Betje Wolff en Aagje Deken behoorden tot haar kennissenkring. Tegenwoordig is Lucretia volledig in de vergetelheid geraakt, hoewel in de Leidse Stevenshof een straat naar haar is vernoemd. Voor hun verdiensten voor de stad kregen Lucretia en haar echtgenoot het Leidse poorterschap aangeboden, wat tegenwoordig wel wordt geïnterpreteerd als een ‘ereburgerschap’. Net als Het beleg der stad Leyden in 1774 werd Beleg in september 2024 in de Leidse schouwburg uitgevoerd. Op latere leeftijd trouwde Lucretia met Nicolaas Simon van Winter (1718-1795), een vermogend Amsterdams zakenman. Omdat zij beiden niet erg gezond waren, brachten zij vanaf 1773 de zomers ver buiten hun woonplaats Amsterdam door, op hun buiten Bijdorp, aan de Nieuwe Rijn. Daar ontvingen zij vele vrienden en bekenden, voornamelijk uit remonstrantse en patriotse kringen, ook Leidse notabelen. In 1782 besloten zij niet meer naar Amsterdam terug te reizen, maar in Leiden te gaan wonen. Aanvankelijk huurden zij Rapenburg 41; kort na Lucretia’s overlijden heeft Nicolaas Simon het pand kunnen kopen.

Naar het nieuwsoverzicht

Agenda eendaags

Naar de agenda

Agenda meerdaags

Tentoonstelling Majalla's Mantel - Rafelranden van het Leidse Laken 

9 nov 2024 t/m 12 jan 2025 - Museum De Lakenhal presenteert van 9 november 2024 t/m 12 januari 2025 Majalla’s Mantel – Rafelranden van het Leidse Laken. In dit participatieve kunstproject worden de verbanden tussen de historische Leidse lakenindustrie en de slavenhandel onderzocht. Speciaal voor dit project werkt kunstenaar Sarah van Lamsweerde (NL/BE) samen met erfgoedspecialist en performer Alicia Hoost (NL/SU), theatermaker en stemperformer Esther Mugambi (AU/KE), beeldend kunstenaar Eugenie Boon (NL/CW) en textielkunstenaar en projectcoördinator Claire Zandvliet (NL).   Majalla De naam Majalla verwijst naar een tot slaaf gemaakt jongetje dat werd genoemd in de correspondentie van Daniel van Eijs, een Leidse lakenhandelaar en latere plantage-eigenaar. Historicus Sjoerd Ramackers ontdekte dit tragische verhaal tijdens zijn onderzoek naar de rol van Leiden in de koloniale geschiedenis. De naam Majalla staat symbool voor de talloze levens die verloren gingen op de plantages van Van Eijs in Berbice (het huidige Guyana), waar de gemiddelde levensduur van tot slaaf gemaakte mensen slechts acht jaar bedroeg.   Vrijheidsmantel Geïnspireerd door verhalen van verzet tegen slavernij, besloten Hoost en Van Lamsweerde om postuum een vrijheidsmantel te creëren voor Majalla en zijn naamgenoten. Deze mantel, een symbool van hoop en ontsnapping, stelt zich voor hoe Majalla zichzelf had kunnen bevrijden in een wereld van ongelijkheid en onderdrukking.   Doe mee: ontrafelsessies Deze zomer gaan Alicia Hoost, Sarah van Lamsweerde en Esther Mugambi met jou op zoek naar de verborgen verhalen van Leiden. Zo wordt de verbinding tussen oud Leids textiel en de slavenhandel onderzocht. Een beladen geschiedenis, die zij graag willen ontrafelen op een creatieve en helende manier: samen aan de slag met textiel, zang en jouw verhalen. De sessies vinden plaats op vier zaterdagen in het Atelier van Museum De Lakenhal. Iedereen is welkom!  

Nieuwe wegen voor zes Leidse Parochiekerken 

1 nov 2024 t/m 2 feb 2025 -  In Leiden ondergaan zes rooms-katholieke kerkgebouwen de laatste tijd grote veranderingen: de Hartebrug, Joseph, Lodewijk, Antonius, Petrus en Maria Middelares. Ze worden gerestaureerd, gerenoveerd, verbouwd of heringericht en één wordt herbestemd of gesloopt. De kerken verschillen sterk in stijl en inrichting en geven een boeiend beeld van ons religieus en cultureel erfgoed.  In opdracht van het parochiebestuur HH Petrus en Paulus en met steun van tal van fondsen heeft kunstenaar/onderzoeker dr. Krien Clevis deze veranderingen fotografisch vastgelegd. Vijf jaar lang (2019-2024) volgde ze met haar camera het ingrijpende proces van behoud en verlies, hoop en toekomst. Een proces dat niet alleen om gebouwen en geloof gaat, maar dat ook raakt aan de emoties van de gemeenschappen.  Dit project wordt afgesloten met de tentoonstelling De Verkondiging in de Leidse Petruskerk. Krien Clevis installeert hiervoor zes monumentale fotowerken in de bogen van het middenschip. Daarnaast verschijnt er een magazine met een mozaïek aan perspectieven over kerk en geloof, erfgoed en kunst – met Leiden in de hoofdrol. Deze multimediale installatie van beeld, licht en geluid groeit samen met de andere publieksactiviteiten mee met de veranderingsprocessen van de kerken.  De Verkondiging is het resultaat van een nauwe samenwerking met de gemeenschappen van de zes kerken. Zowel bij de realisatie van het project als het publieksprogramma is de hulp van vrijwilligers, pastoraal werkers, parochianen en vele anderen onmisbaar geweest.  De tentoonstelling De Verkondiging van Krien Clevis vindt plaats in de Petruskerk in Leiden van 1 november 2024 t/m 2 februari 2025. Het fotoproject en de tentoonstelling zijn een samenwerkingsverband van de Leidse parochie HH Petrus en Paulus en Krien Clevis. Erfgoed Leiden en Omstreken verzorgt aanvullend historisch archiefmateriaal en filmcompilaties.  Gelijktijdig presenteert Museum De Lakenhal twee interventies van Krien Clevis naar aanleiding van dit project. 

Tentoonstelling "Sporen van 3 oktober 1574 in Warmond" 

16 okt t/m 28 dec 2024 - 2024 is een jubileumjaar! Exact 450 jaar geleden, op 3 oktober 1574, werd Leiden na een lang en zwaar beleg eindelijk bevrijd van de Spanjaarden! Niet alleen Leiden gaat deze gebeurtenis dit jaar vieren, maar de hele regio, want alle dorpen in de streek kregen met het beleg te maken. Ook Warmond! Daar is de kerkruïne bij de Oude Toren een stille getuige van het beleg. Vaak schrijft men dat de Leidenaren de Warmondse kerk afbrandden om te voorkomen dat Spanjaarden zich erin verschansten, maar klopt dit verhaal wel? En wat gebeurde er in Warmond vóór, tijdens en ná het beleg? De bewaard gebleven archieven vertellen een heus oorlogsverhaal: een massale uittocht van Warmondse vluchtelingen naar de stad, plunderingen van het dorp door zowel Staatse als Spaanse soldaten, afgebrande boerderijen en geroofde vee en oogsten, en het beleg van de Warmondse kastelen! Maar de archieven vertellen ook een heroïsch verhaal: wist u bijvoorbeeld dat de heer van Warmond de stad met eigen soldaten verdedigde? Als held van het verzet kreeg de heer van Warmond de hoogste militaire en diplomatieke verantwoordelijkheden, aan de zijde van de Prins van Oranje. Dit alles is het onderwerp van een nieuwe tentoonstelling, georganiseerd door het Historisch Genootschap Warmelda. De tentoonstelling zal worden gehouden in de Roekenhof (Herenweg 84 te Warmond) en zal op 7 september officieel worden geopend. Een week later zullen er bij de Open Monumentendagen nog meer activiteiten plaatsvinden. Zo zal voor de Warmondse Protestantse Kerk (Herenweg 82) op zaterdag 14 september om 11 uur de officiële aftrap worden gegeven voor een historische fietstocht in het teken van 3 oktober 1574. Tijdens de Open Monumentendagen (14-15 september) is de tentoonstelling op zaterdag geopend van 10 tot 16 uur, en op zondag van 12 tot 16 uur. De tentoonstelling is daarna iedere zaterdag van 11 tot 14 uur te bezoeken.

Naar de agenda

Artikelen

Naar de artikelen

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door

Advertentie