Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
zaterdag 9 september 2023 t/m zaterdag 1 januari 2024

Contactgegevens
Kloosterwei 113
2361 XH Warmond

 

Warmond, Historisch Genootschap Warmelda

Virtuoze Kagerplassen bij Warmelda

Dit herfstseizoen presenteren we de tentoonstelling “Virtuoze Kagerplassen” in ons museum De Roekenhof. Deze bijzondere expositie, gewijd aan de Kaagschilder Marinus Heijnes, zal van 9 september tot en met eind december 2023 te bewonderen zijn. De focus ligt voornamelijk op zijn werk dat de Kagerplassen in beeld brengt.

Hoewel Heijnes van 1916 tot aan zijn overlijden in 1963 op Kaageiland woonde, was het grootste deel van zijn kunstwerken ontstaan in Warmond. De kustlijn bij Kaageiland vormde ook de gemeentegrens, waardoor Heijnes, zodra hij in zijn bootje stapte om te schilderen, zich in Warmond bevond.

Warmelda organiseert deze tentoonstelling in nauwe samenwerking met de Stichting Marinus Heijnes. Een beroep is gedaan op eigenaren van kunstwerken van de schilder, waardoor er uniek werk te zien zal zijn dat voorheen nog niet aan het publiek is getoond. De collectie op de tentoonstelling is divers. In totaal zullen ongeveer 40 werken te bewonderen zijn. Het merendeel van deze werken vangt de pracht en eenvoud van de Kagerplassen, zoals de kunstenaar die heeft ervaren in alle weersomstandigheden. Daarnaast worden er ook andere werken tentoongesteld die elk een fase in het leven van de kunstschilder vertegenwoordigen. Bovendien wordt er aandacht besteed aan de etsen die door de kunstenaar zijn gemaakt.

Het museum is van 9 september tot eind december zaterdags geopend van 11:00 tot 14:00 uur. Op open Monumentendag is de tentoonstelling ook op zondag 10 september (van 12:00 tot 14:00 uur) geopend zijn.