Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
woensdag 20 maart t/m woensdag 2 juni 2024

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

100 jaar Blauwe Tram

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de eerste elektrische tram door Voorschoten reed. Dit historische feit laat het museum niet ongemerkt voorbij gaan. 

Ruim 40 jaar had een stoomtram passagiers vervoerd van Leiden via Voorschoten naar Den Haag. In 1924 kwam de elektrische tram daarvoor in de plaats, die over een grotendeels nieuw tracé met dubbelspoor reed. 

De tramwegmaatschappij bestelde het materiaal bij ee firma in Boedapest, een van de beste wagonbouwers in Europa. De trams werden geleverd in donkerblauw met grijs, wat tot de koosnaam 'Blauwe Tram' leidde. 

Ambtenaren die in Den Haag werkten, medewerkers van de Zilverfabriek en officieren en dienstplichtigen van het Marine Opkomst Centrum maakten dagelijks gebruik van de tram. In 1961 moest de tram het afleggen tegen de bus. 

Op de kleine tentoonstelling zijn veel foto's te zien uit de gloriedagen van dit zo populaire vervoermiddel, naast fraaie modellen en attributen. Heel bijzonder is de film van de eerste rit van Leiden door Voorschoten naar Den Haag.

De tentoonstelling maakt onderdeel uit van de grote tentoonstelling 'Het verhaal van Voorschoten', Schilderijen, prenten en allerlei voorwerpen vertellen het verhaal van de geschiedenis van het dorp, te beginnen zo'n 3000 jaar voor Christus. 

Zie voor de openingstijden de website van het museum.