Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
zaterdag 18 december 2021

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

'De affaire Nanna'

PS|theater, hét stadsgezelschap van Leiden, maakt samen met Erfgoed Leiden en Omstreken de voorstelling De affaire Nanna: een theatrale reconstructie van de moordaanslag op de Leidse Maria in 1944. Maria is een vrouw die zich voordoet als Nanna en aanpapt met de Duitsers, terwijl haar schoonfamilie actief is in het Leidse verzet. Was zij een moffenmeid of verzetsheldin? De affaire Nanna is van op zaterdag 18 en zondag 19 december om 20.00 uur te zien via een livestream. 

Kaarten zijn te koop via www.pstheater.nl.

Over De affaire Nanna 

Op woensdagavond 22 maart 1944 wordt Maria Arnoldus, alias Nanna, neergeschoten op de drempel van haar huis. De kogel doorboort haar wang en ketst af op haar kies. Maria overleeft de aanslag, maar de dader wordt nooit gevonden. Wat er wel gevonden wordt, is een papiertje met de tekst ‘Loon voor laf verraad’ en een stapel liefdesbrieven van een SS’er. Opmerkelijk, aangezien Maria getrouwd is met een Dubbeldeman: de grootste verzetsfamilie van Leiden. Was Maria een moffenmeid of verzetsheldin?

75 jaar later gaan theatermakers Oukje den Hollander en Tijs Huys op zoek naar de waarheid. Maar hoe dichter ze bij die waarheid komen, hoe meer zij verstrikt raken in een web van fabels en feiten, roddels en raadsels, theatrale interpretaties en technische rapportages. Is de waarheid 75 jaar later nog te achterhalen?