Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
zaterdag 15 augustus t/m zaterdag 15 november 2020

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Nieuwe tentoonstelling in Museum Voorschoten over het dorp door de eeuwen heen

Het Museum Voorschoten komt met een nieuwe tentoonstelling van het dorp door de eeuwen heen. In acht thema's wordt het verhaal van Voorschoten verteld. De tentoonstelling gaat 22 augustus van start. Daarin zijn voorwerpen, schilderijen prenten en beelden te zien van zo'n 3000 jaar voor Christus tot de dag van vandaag.

Wat maakt Voorschoten Voorschoten? Wat zijn de keerpunten in de geschiedenis van Voorschoten? Dat zijn de vragen die de makers zich hebben gesteld. De tentoonstelling begint zo'n 5000 jaar terug en laat de sporen van de oudste bewoning van het dorp zien. 'We vertellen over de eerste vermelding van ons dorp in de vroege middeleeuwen. Het rijke agrarische verleden en de buitenplaatsen komen aan bod', aldus het museum. 'Rond 1750 telde Voorschoten zo'n 25 buitenplaatsen, waar de elite van Leiden en Den Haag de zomer doorbracht. Vanuit die steden was Voorschoten in korte tijd te bereiken, en de lucht was heerlijk fris.'

Ook de beroemde burgemeester uit de 19e eeuw, J. P. Treub, krijgt een eresaluut in de tentoonstelling. 'Hij heeft heel veel betekend voor het onderwijs en de modernisering van de plattelandsgemeente', aldus de makers. Ook wordt er aandacht besteed aan de Zilverfabriek, als voorbeeld van de kunstnijverheid. 'Voorschoten was van oudsher een handelsknooppunt, gunstig gelegen aan de heerweg en de Vliet.' In de 19e eeuw kwam de trein en de stoomtram, gevolgd door de elektrische 'Blauwe Tram'. De tentoonstelling sluit af met de snelle uitbreiding van Voorschoten met nieuwbouwwijken, tot en met Krimwijk II.

Voor de tentoonstelling 'Het verhaal van Voorschoten' wordt zowel de grote als de kleine zaal van het museum gebruikt. Na deze tentoonstelling, die tot 15 november te bezoeken is, wordt een verkleinde versie van 'Het verhaal' permanent getoond in de kleine tentoonstellingsruimte.