Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
zaterdag 8 t/m zondag 9 september 2018

Contactgegevens
Rhijngeesterstraatweg 79
2341 BR Oegstgeest
T 071-5154387

 

Oegstgeest, Vereniging Oud Oegstgeest

Fietstocht 'Oegstgeest en Europa: raakpunten over eeuwen heen'

De speciaal voor het OM OSGER weekend ontworpen fietstocht voert langs raakpunten tussen Oegstgeest en Europa over de eeuwen heen. Er zijn in tal van gemeenten straten genoemd naar schilders, schrijvers, kunstenaars en militaire helden, maar die hebben lang niet altijd een directe band met die gemeenten. Dat geldt ook voor Oegstgeest met bijvoorbeeld de Schildersbuurt, de Zeeheldenbuurt en de buurt met componisten, dirigenten en musici. Maar tijdens deze tocht maakt de deelnemer kennis met mannen en vrouwen die wél met Oegstgeest verbonden zijn en ook connecties met Europa hadden. Het gaat om een vermaarde vice-admiraal die hier de buitenplaats Haeswijck bezat; een beroemde hoogleraar geneeskunde en botanicus die in kasteel Oud-Poelgeest woonde; de eigenares van hofstede D’Hooge Boom die als eerste vrouw in ons land een doctorsgraad ontving; een Ierse militair die na de Eerste Wereldoorlog hier terecht kwam en de voetballers van ASC tot grootse prestaties bracht; een operadiva die enige jaren in ons dorp woonde en een wereldberoemde sterrenkundige die een brug naar zichzelf genoemd kreeg, om enige voorbeelden te noemen. Maar ook gebouwen komen aan bod, die een bepaalde bouwstijl hebben of details die ook in de architectuur elders in Europa toegepast werden. 

Voorts belicht de tocht personen en plaatsen uit de Tweede Wereldoorlog, een in oorsprong Europees geschil. Tijdens de Duitse bezetting kregen gebouwen een nieuwe functie door toedoen van de nieuwe machthebbers. Sommige huizen werden gevorderd voor de inkwartiering van soldaten of werden juist heimelijk gebruikt om onderduikers te huisvesten. Bepaalde straten ontvingen nieuwe namen, omdat de Duitsers alle verwijzingen naar levende leden van het verdreven koningshuis verboden. Kortom, Oegstgeest heeft meer raakpunten met Europa dan menigeen in eerste instantie zou denken.

Een kaart met beschrijving van de fietstocht is te verkrijgen in het gemeentehuis, de Rijnlandse boekhandel, boekhandel De Kler en het Dorpscentrum; en tijdens het weekend in Kasteel Endegeest.