Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
woensdag 11 oktober t/m woensdag 31 december 2023

Contactgegevens
Spanjaarskrocht 110
2211 ER Noordwijkerhout
T 06-83908179

 

Noordwijkerhout, Stichting Noordwijkerhout Van Toen

Rondom de Witte Kerk

De Witte Kerk is al eeuwen oud. De panden eromheen zijn van veel recenter datum maar zijn wel allemaal voortgekomen uit hele oude vormen van bewoning en bebouwing. Dit gebied is ontstaan uit werkzaamheden van nijvere Noordwijkerhouters. Er werd recht gesproken, geboerd, gemolken, gevent, gebakken, getimmerd, gesmeed, geslacht, gebankierd, geflaneerd, vergaderd en ook een glaasje gedronken na een lange werkdag. Je kunt zeggen dat dit gebied organisch is ontstaan. Met altijd als middelpunt de kerk met of zonder witte toren.

Er ligt veel in de herinnering van onze dorpelingen opgeslagen. Wie weet er niet een verhaal te vertellen over café De Zwaan, herinnert zich de garage van Zandbergen of de winkel van Ru van Dijk? En was niet iedereen enorm verontwaardigd toen de huisjes achter de kerk van de ene op de andere dag door de slopershamer waren geveld? En wie kent er niet de mooie foto’s van de muziektent en de pomp? Dit is het gebied waar iedereen elkaar ontmoet. Kijk maar eens naar al die groepjes pratende of koffie drinkende dorpelingen.

Op de 'Dag van de Noordwijkerhoutse Geschiedenis' werd de verre en nabije geschiedenis van dit stukje dorp getoond door middel van foto’s en verhalen. Iedereen kon elkaar ontmoeten en herinneringen ophalen in het hart van ons dorp: in de Witte Kerk. Zeker 575 mensen hebben dit gedaan! Voor wie dit evenement helaas gemist hebben is de tentoonstelling in iets afgeslankte vorm opgebouwd in de expositieruimte van NoVaTo aan de Zeestraat 3A. Het kleine dorpsmuseum is geopend op woensdag, vrijdag en zaterdag van 13:00-16:00 uur. Entree € 3,- pp, donateurs gratis toegang.