Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
dinsdag 8 oktober 2024

Contactgegevens
Koraalzwam 58
2403 SM Alphen aan den Rijn
T 0172438964

 

Nederlandse Genealogische Vereniging, afdeling Rijnland en Kennemerland

De 100 verlaten kinderen van Leiden [circa 1580-1600]

In de Bomenzaal van Dorpscentrum Oegstgeest organiseert de NGV afdeling Rijnland en Kennemerland op dinsdagavond 8 oktober aanstaande een lezing die wordt gegeven door Dhr. Hans Endhoven
 
Enkele jaren na het beleg door de Spanjaarden kreeg Leiden tussen 1580 en 1600 te maken met een explosieve groei van de bevolking van 12.000 tot 22.000 inwoners.
 
De nieuwkomers kwamen voornamelijk uit het buitenland. Voor een deel waren het wat wij zouden noemen ‘expats’, maar de massa bestond uit economische en in mindere mate religieuze vluchtelingen uit Vlaanderen en Noord-Frankrijk. In hun kielzog reisden ook talrijke kinderen mee, met en zonder ouders.
 
In de lezing besteden we vooral aandacht aan de categorie hele en halve wezen, bestaande uit ruim honderd jonge kinderen van een paar maanden tot veertien jaar, die directe ondersteuning behoefden.
 
Tegenwoordig worden vluchtelingen met veel moeite landelijk opgevangen in Ter Apel en andere centra. Onder hen bevinden zich thans ruim 2000 ‘alleenreizende’ kinderen tot maximaal 17 jaar, exclusief Oekraïne.
 
Rond 1580 kende men sowieso geen landelijke regelingen. We duiken in de praktijk van het vluchtelingenwerk en de armenzorg in Leiden. Wie waren die kinderen? Hoe was de situatie in hun thuisregio? Onder welke soms erbarmelijke omstandigheden kwamen ze aan, in vodden, hongerig, uitgemergeld. We zullen zien hoe de bestuurders van Leiden aanvankelijk met de kwestie worstelden. Er was gebrek aan regelgeving, opvang en financiën.  Maar met een kordate aanpak en opvallend besef van zorgplicht lukte het om allen onderdak en voedsel te verschaffen. We vinden deze mentaliteit ook terug in de vaak liefdevolle wijze waarop de Leidse bevolking met de verlaten kinderen omging. 
 
Een spiegel uit het verleden waar wij in het heden nog wat van kunnen leren?
 
Deze avond wordt gehouden in de Bomenzaal van Dorpscentrum Oegstgeest - Lijtweg 9 - 2341 HA OEGSTGEEST
 
De zaal is open vanaf 19:15 uur, de lezing start om 20:00 uur en tijdens de periode voor de lezing is er de mogelijkheid om genealogische vragen te stellen aan de aanwezige bestuursleden en vrijwilligers van de Nederlandse Genealogische Vereniging afdeling Rijnland en Kennemerland. 
 
illustratie: Eetzaal van het Heilige Geest Weeshuis, uit een kaartboek van het Heilige Geest Weeshuis. 1593. Hooglandse Kerkgracht nr. 17. (ELO)