Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
vrijdag 24 juni 2022 t/m vrijdag 8 januari 2023

Contactgegevens
Oude Singel 32
2312 RA Leiden
T 0715165360

 

Museum De Lakenhal

Tentoonstelling Van Kade tot Zelfkant

Volg in deze pop-up tentoonstelling in Museum De Lakenhal de stappen van het project Van Kade tot Zelfkant, waarin deze zomer door twee kunstenaars en een groep Leidenaren de traditionele stof Saai wordt gemaakt. Met een mobiel atelier reizen ze door het Singelpark in Leiden en volgen de stappen van een eeuwenoud proces om kledingstoffen te maken.  

SAAI
'Saai' is een populaire oude kledingstof die in Leiden werd gemaakt. Hierdoor werd Leiden in de 17e eeuw zelfs de belangrijkste stoffenstad van Europa. In Museum De Lakenhal ontdek je alles over de geschiedenis van Saai.  

DE GESCHIEDENIS VAN LAKEN EN SAAI
Dit project volgt de stappen van een eeuwenoud proces om stoffen te maken. Dit oude proces is te zien in verschillende werken in het museum en natuurlijk in het gebouw dat ooit gebruikt werd als lakenhal om stoffen in te keuren. Bekijk de geschiedenis van leids laken en saai op de eerste verdieping van het museum. Laat je rondleiden door de L@kenhal-app die je meeneemt langs de stappen en de werken.  

Saai maken is niet simpel. Wevers, spinners, vollers, ververs - allemaal werkten ze samen om stoffen te maken. Ervaar het binnenkort zelf in het Singelpark. Kunstenaars Nina Mathijsen en Sara Vrugt gaan drie maanden lang met deze kledingstof namaken voor Van Kade tot Zelfkant. Daarbij hebben ze jouw hulp nodig.  

Bestel je tickets online