Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
dinsdag 18 februari 2025

Cultuur-Historische Vereniging "Oud Lisse"

Lisse in de 17e en 18e eeuw: Bevolking en Bestuur

Op dinsdag 18 februari 2025 om 20.00 uur organiseert de Vereniging Oud Lisse een boeiend webinar over het dorp Lisse in de 17e en 18e eeuw. Historicus Peter Horsman neemt u mee naar een tijd waarin het dorp en het bestuur er heel anders uitzagen dan nu.

Toen de Poelpolder werd drooggelegd, was Lisse een klein agrarisch dorp met ongeveer duizend inwoners. Verspreid over het landschap lagen boerderijen: ten oosten van de Heereweg op de veengronden en ten westen op de geestgronden. In het dorpscentrum woonden ambachtslieden, vooral langs de Heereweg, terwijl ’t Vierkant het kloppende hart vormde met enkele herbergen waar ook het dorpsbestuur vergaderde.

Het bestuur van Lisse kende destijds een andere structuur. Niet alleen dorpszaken werden besproken, maar ook polderbeheer en zelfs rechtspraak vielen onder de verantwoordelijkheden. Boven het dorpsbestuur stond de ambachtsheer, die oorspronkelijk resideerde op kasteel Dever.

Hoe werkte dat bestuurlijke systeem precies? Wie nam de beslissingen, en hoeveel invloed hadden de dorpsbewoners? Peter Horsman beantwoordt deze en andere vragen in zijn lezing, waarin hij de dagelijkse werkelijkheid van Lisse in de 17e en 18e eeuw tot leven brengt.

Dit webinar maakt deel uit van een reeks lezingen over het boek “De Lisserpoelpolder 1624–2024”, dat recent is verschenen ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van de polder.

Over de spreker

Peter Horsman is geboren en getogen in Lisse en woont sinds 2012 in Italië. Hij werkte bij het Gemeentearchief Dordrecht, de Rijksarchiefdienst, de Archiefschool en de Universiteit van Amsterdam, waar hij doceerde in Nederlandse paleografie en archiefwetenschappen. Hij is mede-auteur van “De Lisserpoelpolder 1624–2024”.

Aanmelden

Het webinar is eenvoudig te volgen via smartphone, tablet of computer. Aanmelden kan via https://oudlisse.nl/evenement/18feb25. Na inschrijving ontvangt u per e-mail een link om deel te nemen.

Fotobijschrift: Gezicht op Lisse met op de achtergrond de vervallen kerk, circa 1630 (ets van Abraham Rademaker).