Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
vrijdag 15 mei 2020

Leiden, Historische Vereniging Oud Leiden

Treinexcursie naar Utrecht

De naam Utrecht is al in de Romeinse tijd ontstaan. Het element ut betekent 'benedenstrooms' en trecht betekent 'oversteekplaats'. Bij deze oversteekplaats over de Rijn werd rond 50 na Christus door de Romeinen een castellum gebouwd, dat deze naam kreeg. Hier ontstond het latere Utrecht, mede ook door de gunstige ligging ten opzichte van de waterwegen Rijn en Vecht.

Utrecht wordt wel de Domstad genoemd. De Utrechtse Dom werd inde 13e eeuw gebouwd en was gewijd aan de heilige Martinus. In de archieven van deze kerk werd voor het eerst het woord Leithon aangetroffen in een document uit de 9e eeuw.
De excursie begint met een bezoek aan Huis Oudaen, Oudegracht 99. Dit 'stadskasteel' neemt al eeuwen een bijzondere plaats in aan de Oudegracht in Utrecht. Het werd in de 13de eeuw gebouwd en was lange tijd eigendom van machtige Utrechtse families zoals de Zoudenbalchs en de Oudaens. Na de 80-jarige oorlog werd het een oude mannen- en -vrouwenhuis voor Utrechters uit de armste lagen van de bevolking.

Na de koffie maken we een historische stadswandeling onder leiding van ervaren gidsen.
We lunchen in de Rechtbank, de voormalige locatie van het Gerechtshof in Utrecht. In 1054 werd hier een Benedictijner klooster gesticht, de Romaanse Paulusabdij. De bouwsporen, die getuigen van de rijke geschiedenis van het pand, zijn bewaard gebleven evenals de neoclassicistische entourage van de voorgevel en het plein.

Na de lunch bezoeken we Museum Speelklok, Steenweg 6, daterend uit 1954. Het Museum is gehuisvest in de oude Buurkerk, een van de vier middeleeuwse parochiekerken. Wij krijgen een exclusieve rondleiding door de wondere wereld van de zelfspelende muziekinstrumenten, van kleine speeldoosjes tot carillonklokken en dans- en straatorgels.

Na het bezoek aan dit vrolijke museum sluiten we de dag af met een drankje.

De prijs voor de excursie is € 37,00 voor (duo)leden en € 39,50 voor introducés. Dit bedrag is exclusief treinreis en de toegang tot Museum Speelklok. De toegang tot het museum is € 14,00; met de Museumkaart of de BG Vip kaart is de toegang gratis. Er is plaats voor maximaal 40 deelnemers.
NB Deelnemers krijgen ongeveer een week voor de excursie nadere informatie.

INSCHRIJVEN VOOR EXCURSIE