Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
zondag 26 april 2020

Leiden, Historische Vereniging Oud Leiden

Fietstocht: 'De Limes van Leiden tot Zwammerdam'

De Limes was de noordgrens van het Romeinse Rijk in Nederland, begrensd door de hoofdstroom van de Rijn die toen in zee uitmondde bij Katwijk. Gouverneur Corbulo, in dienst van keizer Claudius, versterkte de grens tegen eventuele Friese en Chaukische lastposten. Wij bezoeken een stukje van deze grens vanaf Leiden (Castellum Matilo).

De eerste activiteit is een rondleiding in Zwammerdam, waar de Romeinse nederzetting met de naam Nigrum Pullum (zwarte aarde) lag, gebouwd rond 47 na Christus. In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw zijn hier tijdens opgravingen tal van vondsten gedaan, waaronder drie Romeinse schepen. We zullen een kleine tentoonstelling bekijken van die vondsten. Daarnaast krijgen we een rondleiding rond de voormalige opgravingen van het Romeinse fort en de Zwammerdamschepen. In de latere geschiedenis werd Zwammerdam bekend door de dam, die daar in de Rijn was gelegd om de wateroverlast in het Rijnland te verminderen. Door deze dam werd de wateroverlast naar Utrecht verplaatst. Keizer Frederik Barbarossa maakte in 1165 een einde aan de strijd over deze dam en liet hem verwijderen. De naam van de plaats Zwammerdam is een verbastering van Svadenburgerdam en betekent letterlijk ?dam van de inwoners van Zwadenburg.

Onze tweede stop is in Alphen aan de Rijn, waar we lunchen in het museumpark Archeon. Aansluitend is er een rondleiding met als thema het Romeinse Rijk en in het bijzonder de Limes. Ook bezichtigen we de resten van de in Zwammerdam opgegraven houten Romeinse transportschepen.
Na het bezoek aan het Archeon vertrekken we weer richting Leiden. We fietsen eerst een stukje door Alphen, waarna we via een leuke weilandroute terugfietsen richting Leiden. Het Eindpunt is bij de Zijlbrug in Leiderdorp.

De prijs voor deze excursie is € 21,00 voor (duo)leden en € 23,50 voor introducés. Deze prijs is exclusief de entree voor het Archeon! De toegang tot het Archeon is € 19,90; voor bezitters van de Museumkaart is de toegang gratis.

NB Deelnemers krijgen ongeveer een week voor de excursie nadere informatie.

INSCHRIJVEN VOOR EXCURSIE