Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
zondag 5 april 2020

Historische Vereniging Oud Leiden

Pilgrimswandeling door Leiden

In 2020 wordt uitgebreid stilgestaan bij het feit dat 400 jaar geleden een gedeelte van de leden van de Engelse puriteinse Scroobygemeente met het zeilschip Mayflower de oversteek naar Amerika waagde. Een deel van deze Engelse puriteinen, later de Pilgrim Fathers of Pilgrims genoemd, zocht in 1609 zijn toevlucht in Leiden.

Wegens geloofsvervolging vluchtte de groep heimelijk uit Engeland naar het tolerante Nederland. Door bemiddeling van stadsecretaris Jan van Hout konden zij zich in Leiden vestigen.

De Pilgrims brachten slechts een relatief korte periode in Leiden door. Toch zijn er voldoende panden, plekken en zaken die aan hun verblijf herinneren. Bovendien is Erfgoed Leiden en omstreken beheerder van de Pilgrim Archives en is er ook het American Pilgrim museum in de Beschuitsteeg.
De Pilgrims hebben tijdens hun verblijf in de Universiteitsstad Leiden veel kennis opgedaan over zaken als wetgeving, vrijheid, wetenschap en religie. Negen presidenten van de VS zouden Van deze Leidse Pilgrims afstammen. George Bush sr. heeft in 1989 zelfs een bezoek aan Leiden gebracht om die reden. Typisch Amerikaanse gebruiken, zoals Thanksgivingsday, zouden zijn voortgekomen uit de Leidse jaren van de Pilgrims. Feit of fabel? Dat hoort u tijdens de wandeling.
Na een korte introductie tijdens de koffie in restaurant 'het Koetshuis' maken we een wandeling door Leiden. Tijdens deze wandeling besteden de gidsen aandacht aan de diverse beroepen die de Pilgrims in Leiden hebben uitgeoefend, andere activiteiten die zij hebben ondernomen en hun contacten met de lokale autoriteiten.

De prijs voor deze excursie is € 7,00 voor (duo)leden en € 9,50 voor introducés. Er is plaats voor maximaal 60 deelnemers.
NB Deelnemers krijgen ongeveer een week voor de wandeling nadere informatie.

INSCHRIJVEN VOOR EXCURSIE