Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
maandag 25 september 2023

Koudekerk, Historisch Genootschap

Lezing - Een Don Quichot op kasteel Groot Poelgeest

In 1692 gaat kasteel Groot Poelgeest in Koudekerk na honderden jaren over van de familie Van Poelgeest in andere handen. Vrouwe van Koudekerk en Poelgeest werd in 1705 Alida Schellingwou die getrouwd was met Johan Willem Ripperda. Deze Groningse jonker had allerlei ambities om rijk te worden en in de regionale, nationale en Europese politiek een belangrijke rol te spelen. Daarmee ontwikkelde híj zich als een soort Don Quichot die met allerlei tegenstanders te maken kreeg. Hoe het afliep met deze ongelooflijke praatjesmaker en schuinsmarcheerder en ook met de persoonlijke en maatschappelijke rampen die hij veroorzaakte, komt in deze lezing aan de orde. 

De lezing begint om 20:00 uur en vinden vanaf plaats in Onder Dak naast de Brugkerk, gelegen aan de Dorpsstraat 55. HGK-leden hebben gratis entree bij de lezingen, niet-leden betalen 5 euro.