Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
zaterdag 9 februari t/m zaterdag 25 mei 2019

Contactgegevens
Voorstraat 46
2225 ER Katwijk ZH
T 071-4013047

 

Katwijks Museum

Mysterie Brittenburg deels ontrafeld

De mysterieuze Brittenburg - de eeuwen geleden bij Katwijk aan Zee verdwenen ruïne - moet een bovengemiddeld Romeins fort zijn geweest dat in de laat-Romeinse tijd in verkleinde vorm in gebruik bleef. Aldus is de uitkomst van jarenlang onderzoek waaraan een nieuw publieksboek en tentoonstelling is gewijd. De verdronken hoeksteen van het Romeinse Rijk was zover bekend de eerste plaats van de ruim 2000 kilometer lange Romeinse noordgrens waar oudheidkundig bodemonderzoek werd uitgevoerd (1520) en sporen zijn vastgelegd (1552). Deze verdwenen plattegond is gereconstrueerd aan de hand van bij vorige onderzoeken niet gebruikt materiaal. Archeoloog Tom Buijtendorp deed die bevindingen tijdens drie decennia onderzoek naar de betekenis en ligging van de verdronken ruïne bij Katwijk aan Zee.
Deels nog nooit gepubliceerde documenten en Romeinse vondsten zijn de komende maanden te zien in enkele zalen van het Katwijks Museum. Het hierover door uitgeverij Sidestone Press gepubliceerde publieksboek werd mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland en wordt bij de tentoonstelling gepresenteerd.
Dit boek 'Brittenburg, verdronken hoeksteen van het Romeinse Rijk' is in het museum te koop (€ 24,95).