Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
vrijdag 2 juni 2023

Historische Vereniging Oud Leiden

Statig beeld op Leidse wateren

Twee eeuwen lang had de stad Leiden onder haar dienstvaartuigen een boeijerjacht, de zogenaamde Stadsboeijer of Vroonboeijer. De Stadsboeijer diende om bestuurders te vervoeren en om het visrecht op de Leidse Vroonwateren te inspecteren. Met de verkoop in 1893 van ‘Den Antieken Stadsboeijer’ kwam er een einde aan dit statige beeld op Leidse wateren. Alexander de Vos vertelt erover in een lezing in de Lokhorstkerk op vrijdag 2 juni 2023 20.00 uur.

Aan de Haarlemmertrekvaart, het deel dat vóór de aanleg van de trekvaart in 1657 nog gewoon Buiten Mare heette, is een historische scheepstimmerwerf verrezen. Op die werf wordt een boeijer gereconstrueerd, zodat eens weer het beeld van de Leidse Stadsboeijer op Leidse wateren herleeft. Echter, van de Stadsboeijer zijn te weinig technische gegevens bewaard gebleven voor een goed onderbouwde reconstructie. De redding is dat het project een Januskop heeft: de Stadsboeijer wordt herbouwd aan de hand van een gelijk soort schip. In 1815 is in opdracht van koning Willem I op de Amsterdamse Rijkswerf een replica gebouwd van het boeijerjacht dat Peter de Grote zich in 1697 aanschafte bij zijn bezoek aan Zaandam. De replica is in 1816 door koning Willem I geschonken aan de Russische tsaar Alexander I. Over dit schip zijn wonderbaarlijk veel gegevens te vinden.

Voor het project zijn er weer als vanouds eikenbomen over de Trekvaart vervoerd. Stammen zijn op houtzaagmolen De Heesterboom gezaagd en kromme takken uit de kroon van de boom worden met een dissel tot spanten verwerkt.

De Historische Vereniging Oud Leiden organiseert de avond samen met het Leids zeemanskoor Rumor di Mare, dat ook zorgt voor een toepasselijk muzikaal intermezzo.

De lezing wordt gehouden door Alexander de Vos, eigenaar van de historische scheepstimmerwerf Klaas Hennepoel aan de Haarlemmertrekvaart in Warmond.

Locatie de Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1 in Leiden
Toegang vrij voor leden van de HVOL en Rumor di Mare; niet-leden betalen €5,00