Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
woensdag 1 september 2021

Historische Vereniging Oud Leiden

Zwarte Hongersnood, of het raadsel van de Leidse herinnering

Jan van Hout-lezing 2020 door Judith Pollmann, 'Zwarte Hongersnood, of het raadsel van de Leidse herinnering'.

Op het moment dat u dit leest, is nog niet duidelijke welke maatregelen inzake de Covid-19 epidemie van kracht zijn. Het is zeker nog niet uitgesloten dat op 1 september de 1,5-metermaatregel nog steeds geldt, hetgeen het beschikbaar aantal plaatsen in de kerk beperkt. Afhankelijk van het aantal toe te laten deelnemers zal worden vastgesteld of live streaming van de lezing zal worden verzorgd. Nadere informatie volgt via de bekende kanalen.
 
Over de Jan van Hout-lezing 2020
De inscriptie van Jan van Hout op het stadshuis over de 'Zwarte Honger-Noot' waaraan zoveel Leidenaren in 1574 waren bezweken, laat zien dat de herdenking van Leidens ontzet al heel vroeg in het teken stond van de honger. Sinds we weten dat de meeste Leidenaren in 1574 niet aan honger maar aan 'pestilentie' moeten zijn bezweken, dringt zich de vraag op waarom de pest zo snel uit die herinnering verdween, en de honger zo'n prominente plaats kreeg. En is het toeval dat Leidse hongerherinneringen zulke treffende gelijkenissen vertonen met die aan andere, en eerdere perioden van hongersnood? In deze lezing probeert Judith Pollmann, hoogleraar vroegmoderne Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit Leiden, een nieuw antwoord op deze vragen te vinden, en zo ook een nieuw licht te werpen op Van Houts inscriptie.

Link: Zwarte Hongersnood, of het raadsel van de Leidse herinnering