Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
woensdag 16 december 2020

Historische Vereniging Oud Leiden

Zwarte Hongersnood, of het raadsel van de Leidse herinnering

De inscriptie van Jan van Hout op het stadshuis over de 'Zwarte Honger-Noot' waaraan zoveel Leidenaren in 1574 waren bezweken, laat zien dat de herdenking van Leidens ontzet al heel vroeg in het teken stond van de honger. Sinds we weten dat de meeste Leidenaren in 1574 niet aan honger maar aan 'pestilentie' moeten zijn bezweken, dringt zich de vraag op waarom de pest zo snel uit die herinnering verdween, en de honger zo'n prominente plaats kreeg. En is het toeval dat Leidse hongerherinneringen zulke treffende gelijkenissen vertonen met die aan andere, en eerdere perioden van hongersnood? In deze lezing probeert Judith Pollmann, hoogleraar vroegmoderne Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit Leiden, een nieuw antwoord op deze vragen te vinden, en zo ook een nieuw licht te werpen op Van Houts inscriptie.

Judith Pollmann is historicus en hoogleraar Vroegmoderne Nederlandse Geschiedenis, verbonden aan de Universiteit van Leiden. Tevens is ze lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Haar onderzoeksexpertise ligt op het gebied van de Nederlandse Opstand; de reformatie en contra-reformatie; herinneringscultuur en het gebruik van egodocumenten.

Link: Zwarte Hongersnood, of het raadsel van de Leidse herinnering