Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
zondag 29 november 2020

Historische Vereniging Oud Leiden

Dirk van Eck lezing 2020: De Hongerwinter

De jaarlijkse Dirk van Eck-lezing staat in het teken van de Tweede Wereldoorlog, die 75 jaar geleden beëindigd werd. Ingrid de Zwarte spreekt op 29 november over de Hongerwinter. Zij promoveerde in 2018 op dit onderwerp.

De Hongerwinter van 1944-1945 is een van de meest beruchte episodes in de Nederlandse geschiedenis. Op basis van uitgebreid onderzoek in binnen- en buitenland vertelt Ingrid de Zwarte in haar proefschrift  het verhaal van de Hongerwinter. Hoe is de hongersnood precies ontstaan? Wat was de rol van de Duitse bezetter? Wie stierven, wie bleven leven? En hoe bonden overheidsinstanties, geallieerden en burgers de strijd aan met de honger?

Zij weerlegt in het proefschrift en de publiekseditie daarvan het gangbare beeld van de voedselcrisis: het was geen periode van passief lijden, maar eerder van ongekende veerkracht. Terwijl geallieerde noodhulp maanden op zich liet wachten en de staat hongerrantsoenen uitdeelde, zetten burgers particuliere hulpacties op. Opmerkelijk is dat de Duitse bezetter deze inspanningen om strategische redenen vaak ondersteunde. 75 jaar na dato legt zij uit hoe een modern land als Nederland in hongersnood terecht kwam, en hoe het de crisis uiteindelijk weer te boven wist te komen.

In deze lezing zal Ingrid de Zwarte haar verhaal toesnijden op de vraag hoe het er tijdens de Hongerwinter in Leiden aan toe ging, en in hoeverre de situatie in de Sleutelstad verschilde van die in andere Hollandse steden.

Ingrid de Zwarte (1988) is hoofddocent aan de Landbouwuniversiteit Wageningen en tevens verbonden aan het NIOD.

Link: Dirk van Eck lezing 2020: De Hongerwinter