Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
zondag 20 september 2020

Historische Vereniging Oud Leiden

Fietstocht: 'De Limes van Leiden tot Zwammerdam'

De Limes was de naam voor de noordgrens van het Romeinse Rijk. De hoofdstroom van de Rijn, die destijds in zee uitmondde bij Katwijk, vormde deze grens. Gnaius Dominitius Corbulo, Romeins legeraanvoerder en gouverneur in dienst van keizer Claudius, versterkte de grens tegen de aanvallen door Friese en Chaukische stammen. Diverse castella werden gebouwd langs de Rijn van Katwijk tot diep in Duitsland. Bij ons in de buurt: Lugdunum, Pretorium Agrippina, Matilo, Albania en Nigrum Pullum.

Tijdens de fietstocht doen we als eerste Zwammerdam aan.
Rond het jaar 47 is het castellum Nigrum Pullum (zwarte aarde) gebouwd. In de jaren ?60 en ?70 van de vorige eeuw zijn hier tijdens opgravingen tal van vondsten gedaan, waaronder drie Romeinse schepen. We bekijken een kleine tentoonstelling en krijgen een rondleiding rond de voormalige opgravingen van het Romeinse fort, de haven en de Romeinse vrachtschepen (Zwammerdamschepen).
Aansluitend aan het bezoek aan Zwammerdam gebruiken we de lunch in het restaurant op het terrein van de opgravingen (Hooge Burch).

Onze tweede stop is in Alphen aan de Rijn bij het museumpark Archeon. Ook daar krijgen we een rondleiding over de Romeinse Limes. Verder bezichtigen we de resten van de in Zwammerdam opgegraven houten Romeinse transportschepen.

Na het bezoek aan het Archeon vertrekken we weer richting Leiden door de mooie polders. Onderweg komen we vele molens en andere bezienswaardigheden tegen die ook onze aandacht vragen.

De prijs voor deze excursie is ook ongewijzigd: 21,00 euro voor leden en 23,50 euro voor introducés. Deze prijs is exclusief de entree voor het Archeon. De toegang tot het Archeon is 19,90 euro; voor bezitters van de Museumkaart is de toegang gratis.
NB Deelnemers krijgen ongeveer een week voor de excursie nadere informatie.
 

INSCHRIJVEN VOOR EXCURSIE