Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.
dinsdag 12 december 2023

Contactgegevens
Koraalzwam 58
2403 SM Alphen aan den Rijn
T 0172438964

 

Nederlandse Genealogische Vereniging, afdeling Rijnland en Kennemerland

'Mijn voorouder in beeld bij het Noord-Hollands Archief'. door Klaartje Pompe

Mijn voorouder in beeld bij het Noord-Hollands Archief.

Lezing door Klaartje Pompe, Noord-Hollands Archief.

Klaartje Pompe werkt als archivaris, hoofd Publiek en plaatsvervangend directeur bij het Noord-Hollands Archief. Het NHA, met het publiekscentrum in de monumentale Janskerk in Haarlem, zet volop in op digitalisering en betere vindbaarheid van haar collecties. In haar presentatie laat Klaartje zien op hoeveel manieren Noord-Hollanders uit het verleden in beeld zijn en waar het NHA verdere stappen in digitale vindbaarheid van personen in de archieven wil zetten.

  Het Noord-Hollands archief is zowel een provinciaal- als een regionaal archief voor de regio Haarlem. In de loop der tijd zijn daar vele documenten verzameld, maar welke archieven zijn daar nu werkelijk te vinden? En wat is daarbij dan vooral interessant voor de genealoog? Bekend zijn natuurlijk de DTB-boeken, maar voor een familieboek wil je jouw verhaal graag aankleden met gegevens uit het leven van jouw voorouders. Waar woonden zij, wat deden zij en wat beleefden zij, etc. Daarvoor zijn ook vele aanvullende bronnen te vinden in het archief; denk dan bv. aan keuringen voor militaire dienst, het archief van de vrederechter, maar ook belastingarchieven per dorp, particuliere archieven, etc. Kortom, er is veel te vertellen over de schatten van dit archief.   Voorafgaand aan de lezing houden we een inloopuur. Daar heeft u gelegenheid om met bestuursleden en mede-leden van gedachten te wisselen, vragen over uw onderzoek te stellen, en boeken en/of tijdschriften van de leestafel uit te zoeken. De zaal is open om 19.00 uur. De lezing begint om 20.00 uur. De toegang is vrij. Belangstellende niet-leden van de NGV zijn van harte welkom.   Locatie: Ontmoetingscentrum De Schakel, Pijnboomstraat 17, 2023 VN Haarlem