Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
 

Vier ‘Noordwijkse’ huizen ontruimd

In 2019 werd door het NIOD (Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie) een onderzoek gestart naar het oorlogsverleden van de inrichtingen voor psychiatrische patiënten en verstandelijk gehandicapten in Nederland tijdens de Duitse bezetting.
Zie hierover: https://www.niod.nl/nl/nieuws/onderzoek-psychiatrie-gehandicaptenzorg-woii-van-start
Peter Mulder geeft alvast een overzicht van de gebeurtenissen in Noordwijk en Noordwijkerhout op basis van eerder verschenen studies.

Klik hier voor het artikel

Veilig de oorlog door

De auteurs Inge Harkema en José Niekus vonden vijf schuilkelders in Oegstgeest en zochten er de archieven op na. Met een oproep om meer vondsten te melden.

Klik hier voor het artikel

Het Merovingische grafveld van Rijnsburg. Een bijzonder rijksmonument uit de vroege middeleeuwen.

De recensent bespreekt dit publieksboek over een zeldzaam grafveld uit de Merovingische periode (550-700) hoofdstuk voor hoofdstuk, zodat de lezer een uitstekende indruk krijgt van de rijke inhoud.

Klik hier voor de boekbespreking

Interview met Evert van Ginkel, archeoloog. Over de raadsels rond het meest complete limesfort in Nederland: Valkenburg.

Van Ginkel richtte het Torenmuseum van Valkenburg helemaal opnieuw in. De geheel vernieuwde opstelling legt meer nadruk op de belangrijkste vernieuwing van de kennis, namelijk die over de burgersamenleving en de omgeving van het fort. “We weten dat die mensen een moestuin en een schuurtje hadden en hoe de bebouwing waarschijnlijk ononderbroken doorliep richting Katwijk” Niettemin blijven er nog veel vragen onbeantwoord en daarvan geeft Van Ginkel vele voorbeelden.

Klik hier voor de boekbespreking