Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
 

Willem van Oegstgeest was in 1201 een getuige bij de overdracht van goederen aan de abdij van Rijnsburg door graaf Dirk VII. Gezien het gezelschap waarin hij verkeerde, was hij een belangrijk man. Waarschijnlijk was hij de heer van Oegstgeest en woonde hij op de Oude Hof, een betrekkelijk groot kasteel met een driedubbele gracht.

Antheunis Janse schreef in 2001, achthonderd jaar later, een groot artikel voor de Vereniging Oud Oegstgeest over hem. Hoewel we van dit heerschap alleen de vermelding onder deze oorkonde kennen, weet Janse toch heel veel te vertellen. En passant krijgt de lezer wel te horen over de geschiedenis van deze hoek van Rijnland, waarbij we teruggaan tot de zesde en zevende eeuw, inclusief het optreden van Willebrord. Hij gaat daarbij ook in op de herkomst van de naam Oegstgeest en de relatie met Kerkwerve. Uitgebreid staat hij stil bij het archeologisch onderzoek naar de Oude Hof, dat een betrekkelijk groot kasteel was dat past bij een belangrijk heer die hoort bij de grafelijke omgeving en de nieuwe ridderschap, die juist in deze tijd vorm kreeg.

Janse beschrijft ook uitgebreid wat het ‘goed van Oegstgeest’ inhield, zoals het beschreven werd toen het in handen kwam van de heren van Wassenaar, nadat de Leidse burggraaf kinderloos was overleden. Want er was zeker een relatie tussen de heren van Oegstgeest en de Leidse burggraven, al blijft het gissen hoe deze precies in elkaar stak.

Wellicht was de Oude Hof nog een oud hof, waar horigen de grond bewerkten. Oegstgeest was onder Willem misschien nog steeds zo’n grondheerlijkheid, maar in deze tijd maakte deze bestuursvorm plaats voor de ambachtsheerlijkheid. Ook dat proces beschrijft Janse.

Het artikel gaat dus niet alleen over een belangrijke personage anno 1201. In kort bestek schetst Janse allerlei ontwikkelingen die van belang zijn voor de hele streek, al ligt de nadruk op Oegstgeest en heer Willem.

Klik hier om direct naar het artikel te gaan